На 18 април, четвъртък, от 18 ч. в Историческия музей

...
На 18 април, четвъртък, от 18 ч. в Историческия музей
Коментари Харесай

Археологът Деян Драгоев ще представи проучването на Кале Широково през 2023 г.

На 18 април, четвъртък, от 18 ч. в Историческия музей уредникът в отдел „ Археология “ при Регионален исторически музей – Русе Деян Драгоев ще показа резултатите от археологическото изследване на Кале Широково през 2023 година

Късноантичната и средновековна цитадела е ситуирана на естествено предпазен скален нос при сливането на реките Баниски и Черни Лом. С целево финансиране на Министерство на културата и Община Две могили в интервала 2020 – 2023 година е проучена забележителна част от укрепителната система на късноантичния обект. В хода на археологическото изследване е открито едновременното създаване на двете успоредни крепостни стени – съществена с прилежащите ѝ кули и спомагателна стена (протейхизма). Разкритата фортификация смайва със своите размери и техника на строеж. Документираната ширина на главната крепостната стена е от 3,50 до 4,80 м, а на протейхизмата - 2,80 м. Изградени са от огромни до два метра в дължина каменни блокове, върху които има голям брой знаци, поставяни от античните майстори каменоделци. През 2023 година археолозите благодарение на доброволци и възпитаници от Математическа гимназия „ Баба Тонка “, проведени в „ Лятна школа по археология Кале Широково “, съумяват да проучат входа на протейхизмата, охраняван от две плътни триъгълни кули и каменната стълба, отвеждаща до бойната платформа. Установено е местоположението и на входа на главната крепостна стена, който ще бъде основната цел на изследването през сегашния сезон.

През 2023 година са проучени и няколко средновековни структури и жилища, които демонстрират, че терена на по-ранната цитадела е бил компактно застроен и населяван по времето на Българското средновековие.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР