На 18.12.2022 г. трите кучета на пчелар, чийто пчелин се

...
На 18.12.2022 г. трите кучета на пчелар, чийто пчелин се
Коментари Харесай

Министърът на Вътрешните работи в подкрепа срещу насилието към жителите на потърпевшия район от добив на мрамор в Асеновградско

На 18.12.2022 година трите кучета на пчелар, чийто пчелин се намира на метри от местността, в която Министерски съвет дава право на " Запрянови-03 " да добива мрамор, са простреляни, като две от тях умират на място, а третото още се бори за живота си в клиника. Пчеларят Стефан Докузов, който е част от инициативния комитет по набиране на подписи, получава поддръжката на министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев, който през вчерашния ден на 09.01, разпорежда инспекцията да бъде изпратена към Районната прокуратура - Асеновград, с мнение за формиране на досъдебно произвеждане за закононарушение по ял. 325б, ал, 1 на Наказателен кодекс.
Вторият случай, по-малко от месец след първия, е с ръководителя на инициативния комитет, Мая Христозова, която открива в неделя, на 08.01, кучето си с отрязана опашка и през вчерашния ден подава сигнал към Районната прокуратура - Асеновград за насилствения акт, прикован с здравно удостоверение от ветеринарна клиника, където са съумели да спасят кучето от кръвозагуба.

" Изключително съм обезпокоена от обстоятелството, че се прави методично посягане над животни, благосъстоятелност на самоорганизирали се хора против кариерата. Притеснявам се за личната си сигурност, тази на моето семейство и на сигурността на хората в село Горнослав, защото всички сме подписали входирани към всички институции възражения против кариерата ", споделя тя и упорства да получи отбрана.

Припомняме, че на 20.11.2022 година над 500 души от селата Червен, Горнослав, Долнослав, Орешец и Добростан стачкуваха на основния път номер 58 Асеновград – Кърджали против оповестената концесия за рандеман на мрамор в Асеновградско. Недоволството им беше подкрепено от огромната природозащитна организация „ Зелени Балкани “, фондация " Биоразнообразие ", юристи, локални производители и общественици.
През миналите 2 месеца те съумяха да се самоорганизират и да апелират решението за отдаване на концесия на Министерски съвет пред Върховен административен съд, дружно със Зелени Балкани и фондация " Биоразнообразие ",като жалбите се одобряват за постоянни и са причисляват за взаимно разглеждане в едно общо произвеждане в края на предходната година. Събират възражения от всички села, които ще бъдат наранени, като на три села са събрали подписите на всички живущи и на този стадий поетапно ги входират към институциите, общината, кметове и регионален шеф. Почти е приключено и събирането на подписката против решението на министерски съвет за отдаване на част от гората в предпазена зона " Родопи междинни " за рандеман на мрамор и следва да бъде входирана идните дни.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР