На 18.10.2022 година се проведе втора среща от инициативата Правосъдие

...
На 18.10.2022 година се проведе втора среща от инициативата Правосъдие
Коментари Харесай

Главният прокурор Иван Гешев изнесъл открит урок пред ученици от “Факултета”

На 18.10.2022 година се организира втора среща от самодейността „ Правосъдие в бъдещето – прокурори и възпитаници приказват за право “, подета от Асоциация на Прокурорите в България и Камарата на следователите в България в партньорско съдействие с Националната мрежа за децата.

С възпитаници в 7-ми клас от 75 ОУ „ Тодор Каблешков “ в гр. София се срещнаха основният прокурор на Република България господин Иван Гешев, заместник-главният прокурор и шеф на Националната следствена работа господин Борислав Сарафов, заместник- градския прокурор и член на УС на Асоциацията на прокурорите в България госпожа Десислава Петрова и госпожа Преслава Петкова – следовател в Национална следствена работа и заместник-председател на Камарата на следователите в България, оповестяват от Асоциацията на прокурорите в България.



Главният прокурор на Република България господин Иван Гешев откри срещата. На наличен за децата език той изясни смисъла на Конституцията и законите на страната и значимостта да се познават конституционно откритите права и отговорностите от всички български жители. Той акцентира смисъла на образованието за всяко българско дете и построяването на ценностно отношение към закона. Обясни каква е ролята на прокурора в наказателното произвеждане.

Заместникът на основния прокурор и шеф на Националната следствена работа господин Борислав Сарафов продължи, като обърна внимание на последствията от неспазване на нормативните наставления.

Госпожа Десислава Петрова и госпожа Преслава Петкова допълниха ревюто с съответни образци, като илюстрираха и обясниха опциите за реакция от страна на децата при нужда да бъде потърсено подпомагане от способените държавни органи.

Учениците слушаха деликатно и демонстрираха необикновен интерес към опциите за бъдещо професионално развиване.

Господин Борислав Сарафов предложи на децата да посетят Национална следствена работа, с цел да видят по какъв начин работят следователите. Поканата беше призната задушевно от децата и управлението на учебното заведение. Учениците демонстрираха предпочитание да видят и същинска правосъдна зала. В тази връзка следва да бъде проведено посещаване на учениците в Национална следствена работа и в Съдебната палата в гр. София.  

Срещата разсъни интереса на децата към правото и към работата на прокурора и следователя и спомогна за повишение правната просветеност и просвета на учениците и информираността им за правосъдната власт, прецизират от Асоциацията на прокурорите в България.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР