На 17 юни трябва да бъде готов договорът за разрешаване

...
На 17 юни трябва да бъде готов договорът за разрешаване
Коментари Харесай

Утрешният ден ще бъде исторически за Македония! Подписват договора за новото име на гръцка територия

На 17 юни би трябвало да бъде подготвен договорът за разрешаване на разногласието за името сред Македония и Гърция. Той ще бъде подписан от министрите на външните работи на двете страни - Никола Димитров и Никос Кодзияс, съобщи Канал 3.

На събитието ще участват министър председателите Зоран Заев и Алексис Ципрас. Самото сключване ще стане на гръцка територия, а взаимната конференция на двамата министър-председатели и формалният обяд на македонска земя, написа Блиц.

На 12-ти юни Заев и Ципрас оповестиха, че са постигнали единодушие новото име на страната -Република Северна Македония. Този контракт ще даде опция на Македония да стартира договаряния за участие в Европейския съюз и да стане пълновръстен член на НАТО. Компромисът не бе посрещнат единствено с аплодисменти, само че се стигна и до митинги в Македония и Гърция, а държавното управление на Алексис Ципрас се изправи пред избор на съмнение. Очаквано опозицията упрекна държавното управление, че е направило отстъпки с „ неприятния контракт “, до момента в който депутатите и министрите от ръководещата СИРИЗА се опитваха да убедят сътрудниците си, че постигнатото съглашение е от изгода за Гърция.

Премиерът Ципрас бе безапелационен, че договорът с Македония за името е от историческо значение и ще донесе стопански изгоди за двете страни. „ Неотдавнашният Договор, до който стигнахме след шест месеца тежки договаряния с нашите северни съседи за решение на дългогодишния спор за името на някогашната югославска република Македония, е развръзка от историческо значение, триумф от историческо значение за Гърция с разнородни изгоди и в икономическата сфера. Удължаването на този проблем освен лишава от благоприятни условия нашата страна, само че той е и непродуктивно пилеене на сили в дипломацията, а също и отнемане от опция страната ни да сътвори мощни връзки за икономическо съдействие и взаимно развиване с нашата съседка “, сподели гръцкият министър-председател.

Компромисът провокира безредици и в Скопие, където главната опозиционна националистическа партия реши да се опълчи на текста, а президентът на страната употребява своето еднократно несъгласие против него.

След решението на разногласието за името Скопие се надява да получи покана за процедура по влизане в Европейски Съюз през юни и покана да се причисли към НАТО в средата на юли.

" Ние нямаме открити въпроси със съседите. Искаме да получим късмет да стартираме договаряния. Това не значи участие. Европа по всяка възможност ще се реформира и ще става все по-добра. Ние ще преговаряме с цел да подобрим потенциала на македонските институции ", сподели македонският министър председател Зоран Заев пред българския първи посланик Екатерина Захариева в Струмица.

Договорът за добросъседство с България може единствено да се заздрави от контракта с Гърция за името на Македония. В него са включени клаузи, които ясно указват, че този контракт няма да промени договорите, подписани преди него, сподели македонският министър председател на Захариева.

Попитан дали страната му е подготвена да даде спомагателни гаранции на България по отношение на смяната на името, македонският министър председател отговори, че в идните месеци Македония е подготвена да даде „ всевъзможни “ гаранции и че договорът за добросъседство има освен писмена форма, само че и дух, и духът на този контракт е доста значим за другарството сред македонския и българския народ.

Споразумението към момента би трябвало да бъде утвърдено от македонския парламент и да мине през референдум, както и да бъде утвърдено от гръцкия парламент, тъй че тази процедура може да отнеме месеци.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР