На 17 юни се състоя премиерата на новия руски исторически

...
На 17 юни се състоя премиерата на новия руски исторически
Коментари Харесай

А.Л.Ж.И.Р.: новият руски сериал за сталинските репресии

На 17 юни се състоя премиерата на новия съветски исторически сериал " А.Л.Ж.И.Р. ".

Малцина знаят, че това е абревиатурата на едно от местата на сталинските репресии – " Акмолински лагер за дамите на изменниците на родината " в Казахстан. Захвърлени в този лагер са били майката на балерината Мая Плисецкая, майката на Булат Окуджава, брачната половинка на писателя Борис Пилняк, сестрата на маршал Тухачевски и доста други дами, наказани на 5 или 10 години по член 58 като ЧСИР - " членове на фамилии на изменници на родината ".

Филмовите серии описват историите на тези дами, изгубили околните си, откъснати в края на 1930-те години от техния дотогавашен живот, от домовете им, от деца, от работа и специалности. Учителка по химия, певица, колхозничка, директорка на шивашки завод, балерина, лекарка – всички те се срещат в арестантския трен, където една от задържаните умира по пътя за Акмолинския лагер, а в лагерните бараки ги чакат престъпни затворнички, с цел да ги ограбят и да издевателстват над тях.

Но лагерът опустошава освен орисите на репресираните, той мачка и разрушава и тези, които са ангажирани с властта, предизвика и положителното, и злото във всеки човек.

Режисьор на кино лентата е Александър Касаткин, сценаристи Олег Сироткин, Мариета Захарян и Наталия Будкина, оператор Руслан Герасименков.

Лагерът съществува сред 1938 и 1953 година като през него са минали 18 хиляди дами. Сега на мястото има мемориален комплекс. От уеб страницата му се схваща, че в лагера са обитавали дами от 62 националности, сред които и 6 българки.

Главните героини на сериала са Олга Павлова (ролята е изпълнена от Даря Екамасова), брачна половинка на авиоконструктор, и София Тер-Ашатурова (Екатерина Гусева, позната на българските фенове от сериала " Бригада " ), изтъкната оперна певица, арестувана след донос от любовницата на мъжа си.

" Не бяхме си сложили задачата да възпроизведем цялата тежест на лагерния живот, бяхме се съсредоточили върху човешките връзки и характери ", споделя режисьорът Касаткин пред tele.ru. Лагерът, по думите му, е мястото, където и най-хубавите, и най-лошите човешки качества излизат нескрито, а главната тематика е по какъв начин да не изгубиш себе си в нечовешките условия.

Преди да стартират фотосите актьорите и основателите на кино лентата се срещат с огромен брой архивни материали, четат записки на затворничките, посещават музеите на ГУЛАГ.

Нашата история споделя за това по какъв начин едни хора изтребват други освен това в границите на една страна, разяснява артистът Кирил Плетньов, който играе началника на лагерната защита. Филмът е за това по какъв начин хората се трансформират радикално, трансформира ги страхът. Целият сюжет е импрегниран със боязън, точно с това ме сграбчи, прибавя артистът.

Филмът споделя историята на дами, чийто живот е лишен, отсечен. Тази история е отвън учебната стратегия, не се учи и в институтите, по тази причина за мен беше значимо да я опиша колкото е допустимо по-честно, разяснява актрисата Даря Екамасова, представена от " Независимая газета ".

Сериалът А.Л.Ж.И.Р. провокира доста огромен публичен интерес и разгорещени полемики. Стотици хора си спомнят за свои близки и тяхното лагерно минало.

Сериалът е продукция на телевизия НТВ, а правата за чужбина държи Global Agency.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР