На 17 юли от 18:00 ч. в Националния природонаучен музей

...
На 17 юли от 18:00 ч. в Националния природонаучен музей
Коментари Харесай

Изложба изследва съвместими ли са науката и дигиталните изкуства

На 17 юли от 18:00 ч. в Националния природонаучен музей - Българска академия на науките, изложбата " #artscience: Научно-творческа резиденция в музея " ще отвори порти за всички любопитни да схванат съвместими ли са науката и цифровите изкуства и по какъв метод могат да си бъдат потребни и взаимно да се допълват. Входът е свободен по време на откриването, а до края на юли всеки, закупил музеен билет, ще може да прегледа артистичните обекти в зала " Левентис ", зала " Палеонтология ", зала " Птици " и зала " Ботаника ".

Четирите произведения на студенти от Националната художествена академия, които ще бъдат показани, са основани под менторството на научни ръководители от Българска академия на науките и вплитат научни тематики и методология, артистични изразни средства и нови технологии. Те ще могат да бъдат видени и претърпени под формата на новаторски арт съоръжения, даващи опция на посетителите да се допрян до проучванията на Националния природонаучен музей - Българска академия на науките (НПМ-БАН), и Института по биоразнообразие и екосистемни проучвания - Българска академия на науките (ИБЕИ-БАН) - домакини в интердисциплинарната " artscience " резиденция.

 Изложба изследва съвместими ли са науката и цифровите изкуства
© Боряна Пандова

" Невидими връзки " показва взаимовръзката сред индивида и природата в пространството на зала " Птици ". Посредством звукови системи, задействани посредством датчици, образният актьор Йоана-София Вангелова " одушевява " експонираните препарати на птици, представители на биоразноoбразието в България.

Видеоинсталацията " Обвивки " слага въпроса за отрицателното влияние на индивида върху едни от най-застрашените влечуги в България - сухоземните костенурки. В плана си образният актьор Ралица Георгиева наслагва сниман и фрагментиран човешки облик върху мозайка от железни листове във формата на коруба на костенурка.

С творбата " Наслоено време " образният актьор Люба Мазнова приканва публиката да насочи любопитен взор към дълбините на земната история и я провокира да се замисли за мястото на всеки от нас тук и в този момент, както и за следите, които оставяме след себе си. За да реализира това, тя употребява библиотеката за уеб основани творби p5.js, посредством която основава една непрекъснато разрастваща се визуализация на геоложките процеси и тектонските цикли.

Инсталацията " еco.exe " на образния актьор Таня Неделчева предлага живописен прочит на симбиозата сред растения и гъби, като наблюдава процесите им на развиване и взаимоотношение в границите на едно на пръв взор лимитирано пространство, само че в действителност представляващо дребна екосистема. Авторката ползва композиция от цифрова медия - проектирана анимация и биологични материали, които учените събират на терен.

 Изложба изследва съвместими ли са науката и цифровите изкуства
© Боряна Пандова

За " #artscience: Научно-творческа резиденция в музея ":

Интердисциплинарният план, минал през два поредни стадия на разменено посещение сред НПМ-БАН и ИБЕИ-БАН и Националната художествена академия (НХА), има за цел да предизвика продан на хрумвания и колаборация сред полетата на науката и изкуството, считани за диаметрално противоположни.

През февруари и март студенти от магистърска стратегия " Дигитални изкуства " на НХА минаха през поредност от тематични лекции по палеонтология, херпетология, териология, орнитология и ботаника. Освен теоретично научните им ментори от НПМ-БАН и ИБЕИ-БАН показаха и на практика употребяваната методология при научните проучвания в лаборатория и на терен.

В рамките на месец април участващите учени в плана се допряха до света на изкуството и креативния развой в ателието по цифрови изкуства на НХА. Този път образните актьори влязоха в ролята на ментори и организираха креативен работилници по разнородни тематики като саунд арт, визуализация на тон, анимация и програмиране. По същото време, направлявани от учените, студентите разработваха своите научно-
креативен планове, въодушевени от тематики, обект на научно проучване в двата института на Българска академия на науките.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР