На 17 юли американските медии посрещнаха американския президент Джо Байдън

...
На 17 юли американските медии посрещнаха американския президент Джо Байдън
Коментари Харесай

Радио Китай: Пълен провал на Джо Байдън в Близкия изток

На 17 юли американските медии посрещнаха американския президент Джо Байдън с насмешки и подбив, когато той дойде във Вашингтон след обиколката си в Близкия изток. „ Ню Йоркър “ разяснява, че четиридневната му аудиенция е знак за цялостния неуспех на политиката му по отношение на Близкия изток.

В дневния ред на визитата му бе включен енергийният въпрос. В взаимното изказване на Съединени американски щати и Саудитска Арабия след диалога сред водачите на двете страни обаче, нямаше ясно заричане от арабска страна за доста нарастване на добива на нефт. Министърът на външните работи на Саудитска Арабия Адел Бин Ахмед Ал-Джубейр сподели, че увеличението на производството на нефт зависи от това дали има дефицит в предлагането на пазара.

В същото време се провали и задачата на Съединени американски щати да затвърдят своята съюзническа система в Близкия изток. Преди визитата на Байдън американските медии оповестиха, че той ще построи боен съюз, в който ще бъдат включени страните от Персийския залив и Израел.

На срещата на върха в град Джеда даже уточни, че ще се сътвори „ близкоизточна версия на НАТО “. Иракският министър председател Мустафа ал Кадими съобщи, че страната му няма желание да се причислява към какъвто и да е районен боен съюз, а външният министър на Саудитска Арабия сподели, че не знае нищо за сходен план и че страната му не е взела участие в такива диалози.

Другият опит на Съединени американски щати да отстранят Китай и Русия от Близкия изток е още по-утопичен.
„ Няма да оставим Близкия изток на Китай, Русия или Иран “, сподели Байдън на срещата на върха в Джеда. Но Близкият изток не е нечий заден двор и страните в района приветстват всеки, който откровено способства за тяхното развиване. Първият посланик на Саудитска арабия сподели изрично, че Китай е значим търговски сътрудник, енергиен пазар и източник на вложения за страната.

Световната конструкция се трансформира, а силата на Съединени американски щати отслабва. Визитата на Джо Байдън за следващ път потвърди, че Съединени американски щати не могат да вземат решения за страните в района и напъните им да употребяват Близкия изток като средство за геополитическите си игри ще завършат с цялостен неуспех.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР