На 17 януари православната църква почита паметта на преподобния Антоний

...
На 17 януари православната църква почита паметта на преподобния Антоний
Коментари Харесай

Антоновден е

На 17 януари православната черква уважава паметта на преподобния Антоний Велики . В националния календар денят е известен като Антоновден.

Св. Антоний е отшелникът, който основава първия манастир. Според житиеписеца му, Атанасий Александрийски, светецът прекарва 20 година при цялостно уединение в една изоставена сграда в пустинята. При него ходели заболели и страдащи хора, с които беседвал с часове. Антоний умрял на 105-годишна възраст на 17 януари 356 година. По-късно мощите му били открити и тържествено пренесени във Виена.

Според националните вярвани я Антоновден е един от неприятните, тежки празници: на този ден светецът гони лудостта, само че постоянно не съумява да я хване и се сърди. Денят е избран за предотвратяване от заболявания: дамите не трябва да предат, да плетат, да варят фасул или леща, с цел да не разсърдят чумата, шарката или синята пъпка. За здраве на близки и съседи се раздават особено омесени за празника содени питки, намазани с петмез (маджун). Една от тях се оставя на тавана " за белята, за лелята ", т.е. за чумата. Затова Антоновден е прочут още и като Лелинден.

В националните показа двамата братя близнаци Андон и Атанас са ковачи , които първи изобретяват ковашките клещи. Затова Антоновден и Атанасовден, който ще отбележим в четвъртък, се празнуват като професионални празници на ковачите, железарите, ножарите и налбантите.

Имен ден честват носещите имената: Антон, Андон, Донка, Антония, Антоанета, Андония,Tончо,Тонка.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР