На 17-я ден под домашен арест бившият шеф на разузнаването

...
На 17-я ден под домашен арест бившият шеф на разузнаването
Коментари Харесай

Кирчо Киров пред bTV: Разузнаването може да проучва потенциални инвеститори в стратегически обекти

На 17-я ден под домакински арест някогашният началник на разузнаването ген. Кирчо Киров разгласи, че ще откри метод да потвърди невинността си. Мярката за неотклонение му беше наложена малко откакто военният съд го осъди на 15 години затвор за заграбване на 5,1 млн. лева от бюджета на разузнаването. Присъдата не е влезнала в действие.

С него беседва Канна Рачева.

Според военачалник Киров, делата против него са политически.

„ Конкретните реализатори са известни, преди всичко това е моят правоприемник Драгомир Димитров, погледнете неговите политически ментори и ще разберете кои са политическите поръчители”, споделя Киров.

В съда са всички документи, които потвърждават, че ген. Киров не е откраднал 5 млн. лв.. Както и обстоятелствата, да вземем за пример, че всяка страна заплаща на незаконните си шпиони до края на живота им, без значение дали ги употребява или не.

--> – Тези пари отишли ли са за такива хора?

– И тогава, и в този момент съм вярвал, че тези пари са отишли по своето действително предопределение

– Това ли е техния път?

– Не ме дърпайте за езика, няма да ви отговоря на този въпрос (…) Аз не съм съставял съответно нито един документ. Нито един.

– Добре, има ли някъде най-малко един документ, който да потвърди, че тези суми са от бюджета и те са употребявани, с цел да извърши България своя дълг към тези хора?

– Да, това е задоволително ясно обяснено в страниците на делото.

Ген. Киров споделя, че един шпионин в никакъв случай не се пенсионира. Макар и под домакински арест, той следи новините и съгласно него казусът с ЧЕЗ е проблем на националната ни сигурност.

– Заплаха е абсурдът с ЧЕЗ, самото развиване?

– Възможността това развиване да докара до проблеми в енергийното доставяне на популацията (…) Аз помня, ние сме го правили, до момента в който аз ръководех Националната разследваща работа, изследване на евентуални вложители, изследване на евентуални купувачи на стратегически за България обекти (…) Сериозна практическа помощ, която разузнаването оказа на страната беше при приватизирането на Банка ДСК, когато ние получихме стратегически значима информация за позициите на обособените съперници и въз основата на нашата информация беше определен купувачът на Банка ДСК.

– А проучвали ли сте ЧЕЗ?

– Нямам спомен да сме проучвали ЧЕЗ, само че спомените ми в енергетиката ме водят към 2009 година, когато беше рецесията с газоснабдяването на България, тогава към националното разузнаване бяха заложени значими въпроси, на които аз персонално от приказвах и това е самата истина, че надалеч преди възникването, месеци преди възникването на тази рецесия, разузнаването е предизвестило за опцията и времевите параметри, в които такава рецесия може да се развие.

Цялото изявление на Канна Рачева с ген. Киров гледайте в предаването „ Тази неделя”.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР