На 17-ти октомври 2023 г., по време на официалното откриване

...
На 17-ти октомври 2023 г., по време на официалното откриване
Коментари Харесай

Ректорът на МУ-Плевен проф. Добромир Димитров връчи званието Доктор хонорис кауза на проф. д-р Цветомир Луканов

На 17-ти октомври 2023 година, по време на формалното разкриване на Юбилейната двадесета интернационална научна конференция за студенти и млади лекари, се състоя тържествена гала по отсъждане на почетното звание Доктор хонорис идея на проф. доктор Цветомир Луканов.



Проф. Луканов е ученик на плевенската Алма Матер, а през днешния ден е един от най-успешните хирурзи в Германия, шеф на Отделението по детска сърдечна хирургия при Университетска болница - Хайделберг.



Почетното звание се присъжда на проф. Цветомир Луканов за цялостния му принос за повишение на интернационалния престиж, разширение на интернационализацията и подпомагане за развиването на образованието и науката в Медицински университет - Плевен.



При връчването на огърлицата и почетната купа, ректорът на МУ-Плевен проф. доктор Добромир Димитров означи, че за първи път в 49-годишната историята на висшето учебно заведение, купата се връчва на ученик на Медицински университет - Плевен.

„ Това е извънредно рядко и вълнуващо събитие за всяка академична среда. Наистина колаборацията и опциите за съдействие с проф. доктор Луканов, след завършването му на нашата Алма Матер постоянно са били на доста високо равнище.



Отговорно ще кажа, че проф. доктор Луканов, беше един от образците за мен през студентските ми години, както и през тези на професионално развиване. Така се стекоха събитията, че проф. Луканов е бил кръжочник и доброволец в Клиниката по онкологична хирургия, която в този момент оглавявам.

За мен е чест и наслаждение в качеството ми на ректор на висшето учебно заведение да връча медальона и купата Доктор хонорис идея на плевенския университет, на проф. доктор Цветомир Луканов “, сподели проф. Добромир Димитров.

След приемането на високото отличие, проф. Цветомир Луканов сподели:

" Трудно еда опиша това, което усещам сега. Едното е примирение, а другото е признателност. Очевидно е, че това е подадена ръка за работа в бъдеще и от тук нататъкни чакат доста години здрава работа.



Няма различен университет в света, от който бих се радвал да получа такава чест. Казвам го напълно намерено, моята Алма Матер, моят плевенски институт. Аз постоянно съм му бил дебитор, а в този момент съм уверен.

Два пъти в живота си съм имал шанса да усещам, че вървя по вода. Единият път беше тук в Плевен - през 1994 година и другият път е през днешния ден - съвсем 30 години по-късно. Много е мъчно да изразя възприятията си сега, само че желая още веднъж да благодаря на всички другари от Плевен “.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР