На 17-ти май от 22:00 ч. БНТ1 ще излъчи документален

...
На 17-ти май от 22:00 ч. БНТ1 ще излъчи документален
Коментари Харесай

“Неразказаният възрожденец” – филм за ролята на чорбаджиите в Освободителното дело

На 17-ти май от 22:00 ч. БНТ1 ще излъчи документален филм за живота и делото на бележития български възрожденец хаджи Станьо Врабевски.

" Неразказаният възрожденец " ще даде необикновен взор върху предосвобожденската ни история, повдигайки рядко обсъждани в общественото пространство тематики като ролята на богатите българи в революционната активност в България в годините преди Освобождението.

Филмът е отдаден на хаджи Станьо Врабевски и показва неговата биография като неделима част от подготовката на освободителните битки, разрастването на БРЦК и подпомагането на активността на Апостола на свободата - Васил Левски. Продукцията обяснява и ролята на хаджи Станьо Врабевски арабаконашкия грабеж, последвалите обвинявания в изменничество и опита за замяна на историческата истина, омаловажавайки приноса на заможните българи за духовното възобновление, Освобождението и просперитета на България.

Проектът е самобитен опозит на съществуващото разбиране, че „ господар " е название, натоварено с отрицателна конотация. „ Неразказаният възрожденец " дава ясни исторически образци за активността на будни, дейни и непримирими българи, които са разполагали със средствата, образованието и визията за просперитета и освобождението на родината си. Благодарение на дейното присъединяване на точно такива дейци се случва извоюването на българската църковна самостоятелност.

Филмът е основан по концепция на правнука на хаджи Станьо Врабевски - доктор Милен Врабевски, изпълнителен продуцент е Мартин Карбовски а сценарист и режисьор - журналистът Ева Истаткова. Продукцията е осъществена с помощта на Фондация Българска Памет, а в нея присъединяване взимат още историците проф. Д-р Пламен Павлов, проф доктор Пламен Митев, както и потомци на възрожденеца.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР