На 17-ти декември на национален съвет ще обсъждаме евентуални протестни

...
На 17-ти декември на национален съвет ще обсъждаме евентуални протестни
Коментари Харесай

Целият съюз на лекарите иска оставката на управителя на НЗОК проф. Салчев - абсолютно некомпетентен е

На 17-ти декември на народен съвет ще обсъждаме възможни протестни дейности, проф. Салчев евентуално в никакъв случай не е работил като доктор в кабинет или е работил напълно за малко незабавно след дипломирането си, безапелационен е председателят на БЛС

Управителят на НЗОК проф. Петко Салчев уточни в изявление за профилираното издание Здраве.нет къде съгласно него са препъникамъните в разговора с договорните сътрудници в лицето на Българския лекарски съюз. Той беше безапелационен, че никой от документите, съдържащи оферти в границите на преговорния развой, не е финален, а е единствено база за полемика. Проф. Салчев съобщи още, че не е непреклонен човек и постоянно е подготвен да одобри добре аргументирани оферти.

По този мотив изданието дава думата и на ръководителя на БЛС доктор Иван Маджаров. Той разяснява дали Лекарският съюз ще се върне в преговорния развой, непреодолими ли са разликите с проф. Салчев и за какво и дали БЛС е полуполитическа организация.

- Д-р Маджаров, по данни от Здравната каса близо милион прегледи са осъществявани от общопрактикуващите лекари в интервала сред 8 часа вечерта и 8 часа сутринта. На какво се дължи това?

- Не се правят през нощта. Тогава ги регистрира софтуерът, тъй като всички тези пациенти са минали през кабинета на персоналния доктор, а той не си е разрешил да ги върне. Всичко това се регистрира в софтуера, който все още няма тези ограничавания, които желае да наложи проф. Салчев. Който и сътрудник общопрактикуващ доктор да попитаме, ще Ви каже, че профилактичният, диспансерният обзор или прегледът за остро положение не са осъществявани през нощта, само че са регистрирани тогава. Това е ясно и ние не го крием. Компютърната стратегия подрежда пациентите, минали през кабинета, поредно и часовете стигат до среднощ от време на време. Ако сложим обаче ограничаването по 15 минути, не повече от 1/3 от тези пациенти – били те за остри случаи, били за административни визити, консултативни прегледи, диспансерни или профилактични такива, ще бъдат регистрирани в този ден. Останалите 70% ще се наложи да чакат. Ще им бъде обявено с голяма табела/надпис на вратата, че персоналният доктор преглежда единствено пациенти в броя, разрешена по график (по 4 индивида на час), тъй като в противоположен случай общопрактикуващият доктор ще бъде глобен от НЗОК. Още нещо би трябвало да бъде ясно: сходна смяна обаче ще даде съществено отражение и върху програмата за профилактика. Един профилактичен обзор не завършва с 15-те минути в кабинета. Той започва с анамнеза, статус, назначение на нужните проучвания и завършва чак след излизането на резултатите и повторното посещаване на пациента при своя доктор за разчитане им и предприемане на следващи стъпки. 

- Проф. Салчев обаче споделя, че задължението прегледите да не престават не по-малко от 15 минути няма да понижи броя им, нито ще ограничи пациентите.

- Още един път проф. Салчев демонстрира безспорна непросветеност, евентуално тъй като в никакъв случай не е работил като доктор в кабинет или е работил напълно за малко незабавно след дипломирането си. Самият той твърди, че към НЗОК се регистрират над 20 млн. прегледи годишно. Елементарната сметка демонстрира, че към 40% от тези прегледи, като ги разделим на 15 минути, на броя на лекарите и часовете в работния график, няма да ги има. Българските пациенти обаче би трябвало да знаят, че ще има листа на чакащите, а прегледите ще се записват месец авансово. Когато проф. Салчев предлага прегледите при персоналните лекари да са не по-кратки от 15 минути, би трябвало ясно да съобщи, че се пробва да прави политика в опазването на здравето и че българските пациенти, в името на качеството съгласно него, ще би трябвало да чакат сред месец и два, с цел да посетят своя персонален доктор. И в случай че считаме, че 15 минути са гаранция за качество, то тогава 30 минути гаранция за супер качество ли са, запитвам аз? Ако някой твърди, че минималният престой в кабинета е гаранция за качество, да огледа минималния престой в болница, който е въведен още със стартирането на клиничните пътеки, и да си отговори самичък дали това докара до по-добро качество. За мен и за БЛС това предложение има една-единствена цел – да ограничи потреблението, по този метод да спести пари на Касата и тези пари да бъдат трансферирани за заплащане на други действия. А следствието от това ще бъде с изключение на листа на чакащите при персонален доктор за месеци напред, и голям поток пациенти, ориентиран към болнична помощ, с цел да се извърши желанието на проф. Салчев за 2,2 млн. хоспитализации, колкото бяха записани в оттеглените проектобюджети на НЗОК за 2023 година

- Приемате ли обяснението за заложения толкоз висок брой хоспитализации, че по този метод може да бъде предпазен по-висок бюджет на НЗОК?

- От това по-несъстоятелно изказване не сме чували в никакъв случай. Т.е., с цел да поискаш повече пари, няма да посочиш съответни политики, да стъпиш на някаква наклонност и справедливи данни и да кажеш: „ Г-да от Финансовото министерство, ние сме надалеч от графиките, които виждаме в Европейските страни като дял на финансиране на болничната помощ, на извънболничната, на медикаментите “ и да защитиш по този метод настояването за повече пари. Дори да се облегнеш на обстоятелството, че в обозримо бъдеще няма да има от кого да купуват действия, тъй като фрагментите ще бъдат изчерпани, и да подчертаеш, че трябват в допълнение средства, с цел да се усилят цените, да се задържат фрагментите в страната. Напротив, вместо това ти косвено заблуждаваш Финансовото министерство, казвайки, че съгласно теб ще бъдат признати в болница 2,2 млн. души и за това би трябвало да ти дадат повече пари?! Нещо повече – в изказванията си предпоставяш, че Финансово министерство взема решение какъв брой да даде за здравноосигурителни вноски?! Т.е. то не дава всички пари, които са събрани от здравноосигурителни вноски на жителите, а взема решение какъв брой да даде и проф. Салчев му дава претекст, че би трябвало да даде повече, тъй като ще има повече пациенти?! Затова толкоз изрично настоявам, че по-несъстоятелно изказване не сме чували. Нещо повече – то води към непосредствено обвиняване против Финансово министерство, че то не извършва Закона за здравното обезпечаване и отпуска колкото средства реши за бюджета на НЗОК. Освен, в случай че не разбираме, че е търсил претекстове по какъв начин МФ да даде повече средства за болнична помощ. Тогава обаче аз бих попитал от кое място той предвижда, че ще има толкоз пациенти, в кои области ще са те и с какви болести?

- В тези 2,2 млн. хоспитализации обаче влизали и клиничните, и амбулаторните процедури.

- Това не е правилно! Заедно с амбулаторните процедури визитите в лечебните заведения и в този момент минават 3,3 млн. Това се вижда и от таблиците, с които изчисляваме цените и размерите. Не излиза наяве за какво всички специалисти и политици приказват непрестанно за изместване на тежестта в добре ешелонирана извънболнична помощ и обезпечаване на високотехнологична болнична помощ, а такава политика липсва в бюджета на НЗОК.

- Въпреки че не сте съгласни с предложенията за НРД 2023, шефът на НЗОК споделя, че те са единствено база, върху която да се договаря. Ще се върнете ли в преговорния развой, с цел да изчистите всички противоречиви моменти?

- Искам да почертая нещо доста значимо – съществена причина да желаеме оставките на проф. Салчев и на доктор Златанов е освен невъзможността да водим договаряния с тях, а и неспазването, погазването и откровеното нарушение на към този момент контрактувани текстове. И не приказваме за индивидуален случай, а за рецидив през последните 2 години.

И още: ние не можем да разберем проф. Салчев – в един миг споделя, че от него нищо не зависи и ни препраща към министри и към ръководителя на Надзорния съвет, а в идващия твърди, че е подготвен да договаря и да отстъпва. Ако нищо не зависи от него, за какво го избира Народното събрание? Ние три години, три пъти поред, му желаеме оставката. Не Управителният съвет на БЛС, а всички лекарски колегии в страната. Досега, в случай че сме реализирали някакво съгласие, е било благодарение на другите участващи в процеса – министри или ръководители на Надзорния съвет. Искам да припомня, че до момента БЛС в никакъв случай не е отказвал договаряния. Това е първият шеф на Касата, с който ние изрично споделяме, че не желаеме да преговаряме, тъй като на процедура е невероятно. Ние не твърдим, че всичко, което предлагаме, е отхвърляно от Касата, а че оттова в множеството случаи даже не поглеждат какво сме им предложили. Те не споделят „ одобряваме “ или „ не одобряваме “, а единствено „ ще забележим “. На договарянията на експертно равнище против нас стояха хора, на които беше заповядано да не вземат отношение по нито едно от предложенията ни. В предишното всички договаряния, които Лекарският съюз е водил на територията на НЗОК или на територията на БЛС, са били в наличието на шеф или най-малко подуправител, които са можели да взимат решения, и техните специалисти. Никога до момента не сме били очевидци на сходни диалози. Стигна се до такава степен в стаята ние да беседваме с специалистите на НЗОК, а шефът да седи в другата стая и демонстративно да споделя: „ от мен нищо не зависи “. Не можем да приказваме за подадена ръка, откакто сега, в който му поискахме оставката, ни прати текст, който трябваше да е подготвен още при започване на септември. А този текст напряко е самобитно заяждане с нас на фона на създалото се напрежение. Нещо повече, проф. Салчев изпраща препоръчаните от него текстове до Народното събрание и до Омбудсмана на Р България с искане на мнение дали има текстове, които нарушават правата на здравноосигурените лица. В залагането на двукратно и трикратно нарастване на глобите в извънболнична помощ, каквото оферират от Касата, което може безусловно да докара до закриване на цели практики, ние не виждаме мисъл за пациента. В препоръчаните текстове има и други оферти, които считаме за неуместни, като смяна на текста за възбраната на прекачване на средства от едно перо в друго. Същият този човек, който ни убеждава, че не сме му дали никакви претекстове, макар че в предложенията на сдруженията по специалности ги има, изпратихме и аргументация по препоръчаната от нас методика за разпределение на икономиите, обратно на изказванието на проф. Салчев, и същият този човек ни изпрати текст без каквито и да било претекстове и с анулация на един от най-важните текстове в НРД. За каква протегната ръка може да става въпрос?

Това предложение на проф. Салчев е извънредно обезпокоително, освен това – в самото изявление той си разрешава да мечтае някой да му гласоподава целия бюджет на НЗОК без редове, без систематизиране по пера и този, „ от който нищо не зависи “, да ги насочват, където те си решат. Такъв нонсенс не съм чувал до момента от човек на такава висока позиция, тъй като даже бюджетът на страната е написан перо по перо. Затова се назовава бюджет. Другото е торба с пари, които да си харчиш както искаш. И не е правилно, че редовете са прогнози. През тези редове Народното събрание приема, че прави политиката в опазването на здравето. Тези редове не са прогнози, а са политики. Както тази година бяха гласувани 270 млн. лева повече за извънболничната помощ. Това на практика демонстрира какъв брой неплатежоспособен е той като шеф от финансова позиция.

В момента една част от парите на НЗОК – частта, с която се заплащат медицинските произведения, е тъкмо такава торба с пари. Човекът, „ от който нищо не зависи “, приготвя едни правила, които се гласоподават от Надзорния съвет и по тях купуват безотговорно медицински произведения. Бих желал да насоча вниманието на всички заинтригувани лица тъкмо към тази част от бюджета на Касата – към метода на установяване и метода на пазаруване на медицински произведения. Това е една огромна загадка с доста въпросителни.

- Полуполитическа организация ли е Лекарският съюз?

- Благодаря за признанието! Стремежът на БЛС постоянно е бил да е фактор в определянето на политиките в опазването на здравето. Ние не сме синдикална организация. Лекарският съюз, както и другите съсловни организации, са основани със закон, тъкмо с цел да могат да въздействат върху определянето на политиките в бранша. Да, ние се стремим да го вършим и да, инструментите, които употребяваме, са през мнения за наредби, по законопроекти, в това число и през интензивно присъединяване в комисиите по опазване на здравето в Народното събрание, в диалозите с Министерство на здравеопазването. Да, ние сме политически ангажирани в региона на опазването на здравето. Проф. Салчев обаче прави нещо доста необичайно – не извършва политиката на Министерството, а се пробва да прави своя лична. Той апелира наредби на министъра, дава негативни мнения на негови начинания и за това има доста доказателства. Ще дам един образец. Нашето предложение роботизираната хирургия да не е единствено за дами и единствено в гинекологията беше ориентирано към Министерство на здравеопазването и срещна съпротивата на НЗОК. Това беше политическо решение за бъдещето на роботизираната хирургия в България и то трябваше да се вземе от Здравното ведомство. И още един път ще го кажа – Българският лекарски съюз постоянно се е стремял и ще продължава да работи в посока да бъде един от главните фактори в определянето на политиките в здравния бранш.

- Как беше взето решението на УС на БЛС, с което му желаете оставката, тъй като липсва протокол от това съвещание?

- Това, че към момента няма оповестен протокол на уеб страницата на Лекарския съюз, не значи, че не сме взели решение по електронен път. Доказателство за това е, че по-голямата част от Управителния съвет присъстваше на брифинга, на който обявихме решението. Отделно декларациите, които имаме от цялата страна, показват мнението на Управителните препоръки на Районните колегии, от които идват. Ако съберем всички Управителни препоръки в страната, които са дали своят вот тези подкрепителни заявления, в случай че съберем и членовете на УС на БЛС, от които няма нито един глас срещу, проф. Салчев ще разбере, че против него не стои един човек, а цялата организация. Опитите му да изкара казуса като персонална борба сред нас двамата са несъстоятелни. Аз работя в полза на съсловието и съм прям с сътрудниците, когато питат до каква степен сме стигнали с договарянията. Ние няма по какъв начин да ги излъжем, тъй като в 80% от договарянията вземат участие и представителите на колегиите. Аз желая да попитам, в случай че има протокол от решението на УС на БЛС на уеб страницата, проф. Салчев ще си подаде ли оставката?

Искам още да допълня, че на 17-ти декември ще имаме народен съвет на БЛС, като на него ще се разисква държанието на организацията от тук нататък, както и възможни протестни дейности.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР