На 17 септември, вторник, по повод Деня на София от

...
На 17 септември, вторник, по повод Деня на София от
Коментари Харесай

Тържествени церемонии и многобройни културни събития за Деня на София

На 17 септември, вторник, във връзка Деня на София от 10.00 часа Столичният общински съвет ще организира тържествено съвещание, на което ще бъдат връчени звания „ Почетен жител на София”, „ Почетен знак на Столичната община” и на „ Значка на София”.

От 11.30 ч. пред църквата „ Света София” ще се организира Тържествен водосвет и публична гала по издигане знамето на града.

В 17.30 ч. пред Народния спектакъл ''Иван Вазов'' стартира концерт на Софийския духов оркестър.

От 18.30 ч. в Народен спектакъл „ Иван Вазов” ще бъдат връчени Наградите на Столичната община за ярки достижения в региона на културата. Носител на тазгодишната Специална премия за изключителни достижения и принос в националната просвета е примата на българската музика Лили Иванова. БНТ1 ще излъчи церемонията по награждаването от 22.00 часа.

В 20.30 ч. на площад „ Княз Александър I” стартира величествен аудио-визуален пърформанс и 3D мапинг „ Градски трептения 140 ВРМ (140 удара в минута)”, проведен от Столична община и Фондация „ Културни перспективи” в партньорство с Министерство на образованието и науката. Входът е свободен.

Регионалният исторически музей – София ще открие в 13.00 часа непрекъснатата археологическа експозиция „ Антична Сердика” в Античния културно-комуникационен комплекс „ Сердика” – в закритото археологическо равнище под бул. „ Княгиня Мария Луиза” №2. На повърхност от 6 хиляди кв.м са експонирани остатъци от шест улици, две раннохристиянски базилики, терми и пет здания с жилищни и произведствено-търговски функционалности. Съпътстващата стратегия включва детски просветителни ателиета и галерия с фотографии от процеса на археологическите изследвания.

На празника на столицата в кино G8 Cinema започва планът „ Особен взор “ – гледка на филми на дами режисьорки в българското игрално кино – поредност от прожекции (по две дневно – от 17.30 ч. и от 19.30 ч.), съпроводени с полемики, на филми на български режисьорки. Проектът е дело на „ Адела Медия” и е финансиран от Програма „ Култура “ на Столична община.

От 17.00 ч. в парка „ Заимов” ще се проведат празничен танцов театър и карнавално шествие.

В 18 ч. стартира концертът за деня на София в регион „ Искър “. Той ще се състои в парк „ Езерото “ и ще бъде с присъединяване на Маргарита Хранова и Райко Кирилов, квартет „ Българи “, танцов състав „ Алгара “, внушителен мажоретен състав „ Светла “ и младата национална певица Валентина Шерденкова.

В парк „ Младост “ в ж.к. Младост 3 от 19 ч. стартира празничен концерт с присъединяване на Валерия Войкова от 125 СУ „ Боян Пенев “, Diva Dance School, Стоименка Недялкова, Недялко Недялков и Петър Миланов – солисти от оркестъра на БНР и отбор „ Филип Кутев “.

Кино „ Кабана “ ви кани от 18:30 ч. на концерт на група “Rewind “, който е част от плана „ Акустични следобеди “, финансиран от Столична стратегия „ Култура “.

През целия празничен ден е свободен достъпът за гости на Зоологическа градина – София, парк-музей „ Врана”, Регионален исторически музей – София и Софийската градска художествена изложба.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР