На 17 септември Православната църква отбелязва паметта на една истинска

...
На 17 септември Православната църква отбелязва паметта на една истинска
Коментари Харесай

Много и красиви имена трябва да почерпят днес, невероятен празник е днес

На 17 септември Православната черква отбелязва паметта на една същинска християнка, отдала своя живот и този на най-близките й – децата й – в отбрана на своята религия.

Това е майката София и нейните дъщери Вяра, Надежда и Любов, които са наречени на трите съществени добродетели в християнската религия.

Благочестивото семейство живяло в средата на 1 и началото на 2 век в Рим. Майката, която старателно изпълнявала Христовите заповеди, учела на тях и своите три дъщери.

Те били по този начин изпълнени с добродетели, че всички ги сочели за образец. Така мълвата за тях стигнала до самия император Адриан, който бил богохулник. Той незабавно заповядал майката и дъщерите й да се изправят пред него. Запитани каква е вярата им те твърдо декларирали, че са почитатели на Христос Спасителя.

Императорът решил да ги изпитва една по една като стартира от най-голямата щерка, след това междинната и най-после – най-малката, и да ги принуди да се поклонят на езическите божества. Макар невръстни – Вяра била на 12 години, Надежда – на 10, а Любов – на 9 – девойките твърдо отстоявали своята християнска религия и не се поддали на другите ласкателства и закани.

Това разярило Адриан и той една по една ги подложил на жестоки и безчовечен мъчения. Убивал децата едно по едно, с цел да може останалите да се откажат от вярата си.

Майката София от самото начало ги подкрепяла в страданията и ги увещавала да не се отхвърлят от Христос. Нито едно от девойките не потъпкало вярата си. И трите станали мъченици.

След края на мъченията и тяхната гибел София взела телата им, положила ги в безценен ковчег и ги погребала на рид отвън града. Три дни тя не се отделила от гроба им и не серпантина да се моли на Господа. Така предала душата си на Бога.За изживените премеждия, дружно с децата й, Православната Църква ги нарекла мъченици. Светите мощи на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов от 777 година до през днешния ден почиват в град Елзас, Франция.

На този ден почитаме християнските добродетели и стремежът към тях, защото от епохи наред народът ни има вяра, че положителното в никакъв случай не се не помни и един ден ще бъде възнаградено. Всеки демонстрира състрадание към човек, изпаднал в неволя, а гостенин не се връща, даже и да е непредвиден.

На 17 септември имен ден честват: София, Вяра, Верка, Вера, Надежда, Надя, Любов, Любомира, Люба, Любомир.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР