На 17 октомври почитаме паметта на свети пророк Осия и

...
На 17 октомври почитаме паметта на свети пророк Осия и
Коментари Харесай

Почитаме паметта на двама светци, единият от тях е пророк

На 17 октомври почитаме паметта на свети оракул Осия и на преподобномъченик Андрей Критски .

Пророк Осия живял през VIII век преди Христос и проповядвал при царуването на Йеровоам II в северното израилско царство.

Написал е книга, която е първата от книгите на дванадесетте така наречен дребни пророци. Осия бил изпълнен с ревнивост към божествения закон и по тази причина в своята пророческа книга остро изобличава царя и народа на Израил за уклона към идолопоклонство.

Пророкът приказва още за идването на Спасителя Христос. Сам нашият Господ употребява думите на Осия, когато споделя на фарисеите:  " Аз желая благосклонност, а не жертва, и познаване на Бога, а не (жертви) всесъждения " (Осия 6:6). Също по този начин апостолите Петър и Павел употребяват изрази от Осия в своите послания. Осия живял 75 години и се упокоил в мир.

Дръзновеният в мисълта и словото си преподобномъченик Андрей живял като духовник на остров Крит през VIII век след Христос,

по времето на император Константин V Копроним, покровител на иконоборческата разкол. Когато почнало гонение против феновете на свещените икони, Андрей напуснал Крит и отишъл в Цариград. Там видял персонално насилията над православните.

И щом му се предоставила опция да се приближи до императора в храма " Св. Мамант ", Андрей самоуверено го запитал: " Царю, ти в действителност християнин ли си? ". Константин се смаял от тази смелост, само че скоро се окопитил и наредил да заловят Андрей и да го затворят. Заповедта била изпълнена неотложно. Монахът бил подложен на побоища и гаври от страна на пазачите, тъй като опозорил царя. Но неговият отговор бил напълно откровен и рационален: " Никой не прави грях, в случай че изобличава царя, когато той прави безвластие! ". За да не са директно виновни за гибелта му, пазачите го предали на навалица иконоборци, които почнали да го замерят с камъни. Накрая един селяндур риболовец с секира блъснал светеца и той умрял.

Във видеото горе вижте информация за 10 от най-известните манастири в България.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР