На 17 октомври 1984 г. БКП решава да създаде Програма

...
На 17 октомври 1984 г. БКП решава да създаде Програма
Коментари Харесай

1984 и Програмата за мозъка: 40 години по-късно

На 17 октомври 1984 година Българска комунистическа партия взема решение да сътвори Програма за мозъка. Следите на този огромен план през годините изчезват. Близо 40 години по-късно проучвателен екип се заема да изследва какво фактически е било желанието за мозъка тогава и какви са последствията от програмата върху науката през днешния ден.

През 1984 година е убита индийската министър-председателка Индира Ганди . Умира водачът на руската комунистическа партия Юрий Андропов . Консумацията на алкохол в Съветския съюз е мощно лимитирана, което има огромни последствия за България. Износът за Съюз на съветските социалистически републики спада от 300 млн. бутилки вино на 100 млн., поради което са унищожени доста лозя.

Българската 1984-та е година на трагични събития, на клюки, на истории в сянка.

За първи път българин изкачва Еверест – Христо Проданов . Голямата наслада остава в паметта, само че съчетана с горест – Проданов умира 2 дни по-късно при слизането. В края на 1984 стартира злокобната насилствена промяна на имената на турците в България – известна и до през днешния ден с подвеждащото определение " Възродителен развой " .

Същата година пънк музиката в страната се грижи за страхотни моменти. Една след друга никнат нови групи. Имената им са показателни за атмосферата на времето – " Второто национално нищо ", " Псевдохора ", " Т.К.З.С. ", " Срам ", " Кокоша глава ", " Регионална неуравновесеност ", " Битов гнет ".

През същата година е основан един от най-хубавите детски филми – " Горе на черешата " , както и една от най-популярните български комедии за всички времена – " Опасен сексапил " с артиста Тодор Колев.

Това е годината, в която се ражда и политическата концепция за Програмата за мозъка .

" Последните години ми хрумна, че има нещо основно в програмата, когато видях на Политбюро , оповестени на уеб страницата на Държавен списък. Тогава си спомних личното учудване, когато като студент по медицина през 1989-та бях пратен на образование в Гърция… Получих извинителна записка за освобождение от изпит по микробиология, на която пишеше " стратегия на Политбюро на Българска комунистическа партия ". Няма да не помни по какъв начин се стреснах от това. Aз и Политбюро? "

Така Румен Петров , доцент в Нов български университет, стартира да събира документи и екип, с който да изследва. Неговият интерес е подбуден от още няколко парадокса.

Първият е изгубването на този план от описа за развиването на психотерапията в България. За незапознатите с материята е задоволително да споменем, че Зигмунд Фройд е неразрешен създател – първото издание на неговото " Въведение в психоанализата " излиза през 1947 година, а идващото – едвам през 1990 година

Според Румен Петров развиването на психотерапията дължи доста точно на Програмата за мозъка. Вероятно през 80-те стартира осъзнаването от нуждата за продан с развитите в западните общества способи за лечение на зависимости и други проблеми на душeвността, ко
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР