На 17 ноември 2022 от 18:00 часа Арт Галерия Ларго ...

На 17 ноември 2022 от 18:00 часа Арт Галерия Ларго

Арт Галерия Ларго представя в изложба за незрящи копия на артефакти от Регионален Исторически Музей-Варна

На 17 ноември 2022 от 18:00 часа Арт Галерия Ларго ще показа галерия с копия на артефакти от Регионален Исторически Музей – Варна за незрящи гости. С тази самодейност се цели хората в неравностойно състояние, каквито са незрящите жители на Варна, да бъдат приобщени в някаква степен към обществения и културния живот в града, като им се даде опция да се допрян и усетят хубостта на изумителните артефакти от сбирката на РИМ - Варна и да получат достъп до благосъстоянието на културното ни завещание.

Проектът, който се посвещава на 50-годишнината от откриването на Варненския халколитен некропол, се реализира с финансовата поддръжка на Община Варна посредством Фонд Култура.

В осъществяване на плана девет от най-атрактивните и известни артефакти от експозицията на Археологическия музей във Варна бяха сканирани, след което бяха направени техни копия от полиестерна смола, които да бъдат пригодени за разбиране от незрящи гости. В серията от копия са включени извънредно известната и разпознаваема „ Богиня от езерото “ – глинен похлупак във тип на човешка глава, изящна теракотена статуетка на Атис, който свири на сиринга, мраморна глава на римлянка – необичаен и хубав образец на скулптурен портрет от древността. В плана са включени и копия на двулицева мраморна надгробна плоча от II век, на мраморна скулптура на господ Юпитер Долихен, на мраморна фигура на Херакъл и на бронзова форма за обреден самун. Много забавни за допиране и разбиране ще бъдат и копията на пантера- шадраван, представляваща мраморна пантера, изправена на задните си лапи, с отвор при устата, както и варовиковия модел на юрта с врязана паметна сцена. Всички копирани артефакти от експозицията на Регионален исторически музей са открити в района на Варна и са датирани в срока от втората половина на V хилядолетие прочие Хр. (Богинята от езерото) до IX-X век сл. Хр. (модела на юрта).

Изработката на артефактите беше осъществена под управлението на известния варненски ваятел Живко Дончев, който има опит в реализирането на планове за незрящи, включващи изработването на копия на обекти и обяснения с брайлов текст за тях. Пояснителният текст за всяка творба на български и на британски език беше квалифициран от експертите от РИМ – Варна и беше преведен на брайл от Геновева Зашева.

Очакваме ви на откриването на 17 ноември 2022 година от 18:00 часа в Зала 1 на Арт Галерия Ларго, ул. Хан Крум № 8, Варна. Изложбата не престава до 24 ноември. Събитието е част от изложбената стратегия на изложба Ларго, подкрепена финансово от Национален Фонд Култура по стратегия „ Едногодишен грант “. Проектът се реализира с поддръжката на РИМ-Варна и с медийната поддръжка на Tunnellight SP.

Източник: moreto.net


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg