На 17 май 2022 г. чуждестранни студенти, обучаващи се в

...
На 17 май 2022 г. чуждестранни студенти, обучаващи се в
Коментари Харесай

Плачеща върба засадиха в ПУ

На 17 май 2022 година задгранични студенти, учащи се в границите на стратегия „ Еразъм+ “ в ПУ Паисий Хилендарски, посетител от Португалия по същата стратегия и задгранични преподаватели от висшето учебно заведение дружно засадиха плачеща върба в двора на Новата постройка на университета, наоколо до параклиса. Инициативата продължава университетската традиция по озеленяване на свободните пространства с грижа за екологията на работната среда.

По този метод българи и чужденци от 6 страни демонстрираха, че са част от едно съвременно потомство, обединено от общи полезности, идеали и желания, загрижено за озеленяването на университетския кампус и опазването на природата.

Сред участниците беше и студент от Белгия с двигателни нарушавания, който с доста възторг и самоотверженост показа, че този ден ще остане паметен за него, тъй като за пръв път в живота си е засажда дърво.

Участниците в самодейността бяха поздравени от заместник-ректора по интернационална активност и връзки с обществеността доцент доктор Надя Чернева, институционалния Еразъм-координатор доцент доктор Борян Янев и представители на отдел „ Международно съдействие “ на най-голямото висше учебно заведение в Южна България.

Изборът на плачещата върба не е инцидентен. Тя е знак на плодовитост и жизнеспособност, като се счита за извънредно мистично дърво. Олицетворява спокойствието и хармонията, подарява сили и разтуха, лекува душевни премеждия и задълбочава връзката с майката земя.

Символиката на събитието се добавя от приемствеността сред младежите от разнообразни страни и култури; върбата, като знак на младостта и устрема към духовно извисяване; параклиса и университета като мост сред знанието и духовността, младежта и природата.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР