На 17 март в 18.00 ви каним на откриването на

...
На 17 март в 18.00 ви каним на откриването на
Коментари Харесай

Изложба посветена на 195-та годишнина на Иван Аксаков в София

На 17 март в 18.00 ви каним на откриването на изложбата " О духа единственный меч - Свободное слово " („ На духа единственият меч – ти, свободно слово “), която е отдадена на 195-та годишнина на Иван Аксаков.

Иван Сергеевич Аксаков е внесъл безценен принос в делото на освобождението на народите на Балканските страни от османско робство. Той неуморно е работил, с цел да окаже помощ на българските опълченци. Опирайки се на комерсиалното съсловие, е провел събиране на парични средства. Самите българи нежно са наричали своите опълченци «децата на Аксаков». Военната им униформа също е основана по ескизи на Иван Сергеевич. Днес в България почитат паметта за този незабравим човек: в негова чест са наречени градът и община Аксаково. В град Пазарджик гимназията носи името на Иван Сергеевич Аксаков.

Изложбата е проведена от фондация „ Аксаков “, която прави голяма работа за възобновяване на местата, свързани със семейство Аксакови, за предпазване на богатото културно завещание на този жанр.

Участници в изложбата са: Културно-исторически център " Музей на С.Т.Аксаков ", Музей-имение " Мураново ", Държавен книжовен музей, Мемориален дом-музей на С.Т.Аксаков, Държавен музей „ А.С.Пушкин “.

В програмата на откриването е включен още документалният филм " Съединявайки дистанциите: Иван Аксаков и България ".

Входът е свободен.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР