На 17 март квартал Железник“ в Стара Загора ще стане

...
На 17 март квартал Железник“ в Стара Загора ще стане
Коментари Харесай

„Да прогоним заедно злото“ на Сирни Заговезни: Традицията оживява в старозагорски квартал

На 17 март квартал „ Железник “ в Стара Загора ще стане сцена на вълнуващи фолклорни изяви и общностно събиране, с помощта на обичайния празник „ Да прогоним дружно злото “ , проведен от Община Стара Загора и Народно читалище „ Железник-1988 “. Събитието, което е отдадено на Сирни Заговезни, предлага на локалните поданици и гостите на града да се насладят на богата стратегия от фолклорни танци и музика , за да съживят и отпразнуват надълбоко вкоренените обичаи на този предхристиянски и християнски празник.

Сирни Заговезни, прочут още като Прощална неделя , символизира последния ден преди началото на Великденските пости и е обвързван с ритуали за изпъждане на злите сили и посрещане на пролетта. Това е ден за обновяване и ликвидиране, като се отбелязва с разнородни обичайни традиции , в това число игра на хора и фолклорни представления, които служат като мощен знак на общността и единството.

Началото на празника е планувано за 16:30 часа на площада в квартал „ Железник “. Организаторите канят всички искащи да се включат в хорото, което символизира съединяване и мощ, и което ще се играе за финален път преди настъпването на Великденските пости. Сред участниците ще бъдат изявени фолклорни сформира и гении, в това число ФТШ „ Орисия “ с детския си състав, Детска кукерска група на СУ „ Железник “, фолклорна група „ Огърлица “, Група за фолклор „ Петкана Захариева “, Детска вокална фолклорна група „ Герданче “, младежка кукерска група „ Джамал “ и доста други.

Освен обичайните танци и песни , посетителите ще имат опцията да се насладят на осъществяването на песента „ Закъсняла амнистия “ от Даная Динева от ОУ „ Кольо Ганчев “, както и на изненадващо показване от надарената Габриела Косева от ДГ „ Зорница “.

Организацията на подобен празник е знак за стремежа на Община Стара Загора и НЧ „ Железник-1988 “ към опазване на българския фолклор и културно завещание. Чрез това събитие се стремят освен към запазване на традициите, само че и към тяхното разпространение измежду младите генерации, което е от значително значение за запазването на културната еднаквост на нацията .

Празникът „ Да прогоним дружно злото “ съставлява вълшебна опция за всички участници и посетители да станат част от живата история и обичаи на България, трансформирайки го в незабравимо прекарване за всички възрасти.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР