На 17 март Европейската комисия ще представи предложението си за

...
На 17 март Европейската комисия ще представи предложението си за
Коментари Харесай

ЕК въвежда „дигитален зелен паспорт“ за ваксинирани

На 17 март Европейската комисия ще показа предлагането си за основаване на „ цифров зелен паспорт “. Документът ще служи като средство за пътешестване с туристическа или работна цел. Тъй като „ зеленият пропуск “ ще бъде законодателно предложение, той ще би трябвало да получи утвърждението на Европарламента. Идеята е да влезе в действие напълно скоро, с цел да улесни пътуванията в Европейския съюз. Паспортът ще бъде електронен и ще съдържа информация дали обещано лице е имунизирано или не, в случай че не е – какъв е резултатът от PCR теста му или пък информация, че се възвръща след Covid-19, изясни ръководителят на европейската комисия Урсула фон дер Лайен :

„ Говорим за минимално количество данни, нужни за всеки документ. Държавите-членки би трябвало да побързат с подготовката и въвеждането им в националните здравни системи, в случай че желаеме коронавирус документите или цифровите зелени паспорти да влязат в действие до лятото. Европейската комисия ще координира работата по сигурността и оперативната им съгласуемост. “

Стандартизираната информация ще бъде налична за всички страни от Европейския съюз, а Комисията ще оказва подпомагане на страните-членки за техническата подготовка на паспортите и ще подсигурява сигурността на данните в тях, стана ясно от думите на представителя на еврокомисията Кристиян Виганд:

„ Държавите към този момент се схванаха за данните, които те ще съдържат още през януари, а Европейската комисия е подготвена да координира работата по сигурността на тези паспорти и свързването на националните здравни системи. Целта е да подсигуряваме свободното придвижване в Европейски Съюз. Гарантираме, че ще бъдат употребявани по-възможно най- сигурния метод и ще разгледаме всички разновидности, с цел да избегнем дискриминация. "

На 17 март се чака да бъде разискван по-детайлно проектът за създаването на " зеления паспорт “. Заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас към този момент предизвести, че документът няма да е целесъобразен, а наложителен, защото ще се основава на европейски контракти и правилото на свободното придвижване:

„ Живеем в изключителни времена и това изисква изключителни ограничения. Това ще бъде законодателно предложение. Създали сме група, която интензивно работи върху другите приложения на зелените паспорти – Стела Кириакиду, Тиери Бретон, Дидие Рейндърс, Илва Йохансон, в това число и аз. Ние преглеждаме документите от всички вероятни ъгли и работим непрекъснато. “

Очаква се с изключение на цифрови, тези документи да могат да бъдат представяни и на хартия. Въвеждането им обаче среща и неодобрението на част от европейските водачи, които показаха терзания, че това ще направи имунизирането наложително, а не пожелателно, каквото е сега.

Срещу това имунизацията да бъде изискване за пътешестване се изрекоха и френският президент Еманюел Макрон, както и немският канцлер Ангела Меркел.

България е измежду страните, които поддържат концепцията за въвеждането на така наречен имунизационен паспорт.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР