На 17 декември Православната църква почита свети пророк Данаил (Даниил).

...
На 17 декември Православната църква почита свети пророк Данаил (Даниил).
Коментари Харесай

Православната църква почита Св. пророк Данаил, предсказал писледните времена

На 17 декември Православната черква уважава свети оракул Данаил (Даниил). Името Данаил идва от иврит и в превод значи " Бог е моят арбитър ”. Св. Даниил е един от четиримата огромни древен пророци от Стария Завет - Исаия, Иеремия, Иезекиил и Даниил, а дружно с него на тази дата се почитат и сподвижниците му, Светите Трима отроци - Анания, Азария и Мисаил.

Имен ден честват Анани, Данаил, Данаила, Даниел, Даниела, Дани, Данко.

Книгата на оракул Данаил

Книгата на оракул Данаил разкрива като собствен създател оракул Данаил, евентуално била написана сред 540 и 530 г.пр.Хр.

Цел на написване: През 605 г.пр.Хр. вавилонският цар Навуходоносор превзел Юда и отвел доста от жителите й във Вавилон и в това число Данаил. Данаил служел в царския двор на Навуходоносор и няколко царе, които наследили Навуходоносор.

Книгата на оракул Данаил е записала дейностите, пророчествата и виденията на оракул Данаил, която обаче епохи крие своята загадка – датата на края ня света. Един от най-впечатляващите моменти в Евангелието е точно главата, в която учениците на Христос го питат за свършека на времената:

" И когато седеше на Елеонския рид, учениците пристигнаха при Него уединено и споделиха: Кажи ни по кое време ще бъде това? И какъв ще бъде белегът на Твоето пришествие и за свършека на века? (Мат. 24:3)

В отговор Исус стартира да изброява, без да не помни да спомене и многочислените лъжепророци, и войните, и беззаконията, когато у мнозина " любовта ще изстине ". В Евангелието от Матей, завършвайки това нерадостно изложение, Христос изрича, че ще се избави този, който изтърпи всичко до дъно. И ще бъде негово царството небесно…

Като се проследят думите на Христос и се обърнем към Книгата на оракул Данаила, в действителност можем да открием в нея много забавни неща. Например – точната дата на Второто пришествие е посочено там напълно намерено.

Тайната на разрушения исполин

Едва ли има човек, който да не е чувал израза " исполин на глинени крайници ", само че не всички знаят, че той води началото си от Книгата на оракул Данаила. Този ослепителен облик от съвсем две и половина хилядолетия се привидял насън на могъщия вавилонски цар Навуходоносор и е пояснен от Данаила, когато още елементарният юдейски младеж попаднал във вавилонски плен.

В съня, който вълнувал Навуходоносор, царят видял голям заплашителен исполин: " Главата на този облик е била от чисто злато, гърдите му и мишците му - от сребро, коремът му и бедрата му – от бронз, подбедрениците му от - желязо, краката му - частично от желязо, а частично от глина. "

След това се случило следното – камък се откъснал от планината, блъснал великана в стоманените и глинени крайници и ги разрушил. А по-късно въпросният камък, разрушил великана, се трансформирал във велика планина и се извършил със земя.

На тази история Данаил, с помощта на сполетяло го ентусиазъм, дал следното тълкуване: златната глава на великана е Вавилон, царството на самия Навуходоносор, след което по реда на международното владичество следват сребарното и медното царство. Четвъртото царство, което ще ги смени, ще бъде крепко като желязо, а след него ще пристигна времето на необичайно пето царство, сравнимо с нежните глинени крайници.

Него Данаил назовава разграниченото царство. А камъкът, разрушил това въплъщение на господство и власт, не значи нищо друго с изключение на края на нормалното за хората устройство на света и напълно нови закони, които по-късно ще царуват на земята: " И в дните на ония царства Бог Небесний ще въздигне царство, което вовеки не ще се унищожи, и това царство няма да бъде предадено на различен народ; то ще съкруши и унищожи всички царства, а самò ще стои постоянно. " (Дан. 2:44)

Иначе казано, това прелестно се съгласува и с думите на Христос за " края на времената ” и с обещаната от него нова ера, когато на Земята ще настъпят обич и единодушие. За да разберем по кое време ще се случи всичко това, е задоволително да се зачетем в другите сънища и видения от Книгата на оракул Данаила.

Световната история, забелязана насън

Нека се опитаме да проследим съвпаденията на предсказанията за " стоманения исполин " с действителни събития от международната история.

Според първото знамение " златното царство " Вавилон трябвало да отстъпи място на " сребърното " – и в 539 година пр.н.е. това в действителност се случило, когато Вавилон паднал под напора на персийския цар Кир. Целият цивилизован свят за няколко епохи минал в ръцете на персите, до момента в който на собствен ред и тяхната империя не била завладяна от Александър Македонски.

Сред учените съществува мнение, че Книгата на оракул Данаила е дописвана от някого по времето на Александър Магедонски, само че към този момент няма доказателства в поддръжка на тези изказвания и този извод е изработен от учените единствено поради изглеждащата неспособност да се знае толкоз тъкмо бъдещето.

Но Данаил описал и много по-късни събития, разказвайки за " четвъртото, желязното царство " – Великата Римска империя. Римската просвета, сменила източната, не приличала на нищо предходно. Нейната мощност, учредена на организация и послушание, предиздвикала Данаила да я съпостави с безчувствен звяр, сразяващ всичко на своя път.

Колкото до петото, " разграничено царство ", то неговото изложение изумително припомня настоящето международно устройство. Съдете сами – след разпада на Римската империя моделът за ръководство на света се е разделил. И въпреки постоянно да е имало мощни страни, претендиращи за международно владичество, в действителност планетата се е оказала поделена на няколко огромни сфери на въздействие:

" А тъй като си видял стъпалата на пръстите частично от глина и частично от желязо, това ще бъде едно разграничено царство – в него ще има нещо от силата на желязото, както си видял желязото да бъде смесено с глината. И както пръстите на краката са били частично от желязо и частично от глина, по този начин и царството ще бъде частично мощно и частично нежно. И както си видял желязото, смесено с глинената тиня, по този начин те ще се размесят с потомците на другите родове индивиди, само че няма да се слеят един с различен, както желязото не се смесва с калта. " (Дан. 2:41-43)

След тези удивителни " съвпадения " ни се желае да разберем повече за тази част от историята на " колоса на глинени крайници ", за която към момента не можем да прочетем в нито един учебник, защото тя има отношение към нашето бъдеще. Особено откакто, както можем да разберем, това бъдеще въобще не е надалеч.

Второто пришествие

"...Когато видите мерзостта, която докарва запустение, за която приказва оракул Данаил, стояща на святото място (който чете, дано разбира). " (Мат. 24:15)

Този облик на " мерзостта, която докарва запустение ", се среща и при Данаил в заключителната част, напълно отдадена на хрониката на последните дни от съществуването на " колоса ". Обобщавайки своите пророчества, там директно сочи периода на предсказаните от него събития:

" От времето, когато се приключи всекидневната жертва и се сложи мерзостта на запустението, ще минат хиляда двеста и деветдесет дни. Блажен, който чака и доближи хиляда триста трийсет и пет дни. А ти иди към своя край, и ще се успокоиш, и ще станеш да получиш жребия си в края на дните. " (Дан. 12:12-13)

Не е мъчно да разберем датата. Достатъчно е да отчетем няколко момента.

Първо, става въпрос за разрушаването на Йерусалимския храм. Общо в историята на еврейския народ е имало два Йерусалимски храма, първият от които е бил опустошен от цар Навуходоносор през 586 година пр.н.е. Съвременник на това събитие бил оракул Данаила.

Второ, думата " ден " на иврит е гъвкаво разбиране, което значи " ера ", " интервал от време ". В Библията под " дни " нерядко се схващат години.

Като се регистрира всичко това, без труд може да се узнае какъв брой време би трябвало да измине от историческите дати – разрушаването на Йерусалимския храм до радостните дни на блаженството: задоволително е да съберем двете цифри (1290 и 1335 г.) и да извадим от тях 586 година пр.н.е.

Получава се 2039 година

Излиза, че напълно скоро нашето модерно, " разграничено царство " би трябвало да се смени с ново. За разлика от предходните смени на " царствата " това ще стане по напълно нов метод, защото жадуващият неограничена власт " исполин " ще бъде разрушен и вечно ще остане в предишното.

Как точно ще стане това, още е незнайно. Но основното е, че новата ера, обещана от пророка, ще бъде много по-справедлива от предходните.

И още. В последната глава, написана от Данаила, има загадъчна фраза, казана на пророка във привидение: " А ти, Данаиле, скрий тия думи и запечатай тая книга до последно време; мнозина ще я прочитат, и знанието ще се умножи ". (Дан. 12:4)

Значи ли това, че в нужното време предсказанията ще бъдат " разпечатани " и ще бъдат разбрани до дъно? Само бъдещето ще покаже...
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР