На 17 декември отбелязваме Св. Пророк Даниил. Неговото житие е

...
На 17 декември отбелязваме Св. Пророк Даниил. Неговото житие е
Коментари Харесай

Православната църква почита свети пророк Даниил

На 17 декември означаваме Св. Пророк Даниил. Неговото житие е удивително и обликът му остава отпечатък както в целия тогавашен свят, по този начин и през днешния ден.

Св. Даниил е един от четиримата огромни библейки пророци от Стария Завет (Исаия, Иеремия, Иезекиил, Даниил ), а дружно с него на тази дата се почитат и сподвижниците му, Св. Трима отроци - Анания, Азария и Мисаил.

Четиримата младежи били доста начетени и благонравни и доста рано повярвали в единия Бог , юдейски. Живеели в Йерусалим и делата и сърцето им били чисти, те спазвали всичките заповеди на Бога и живеели честно. Бог ги дарил с доста телесна хубост и мощ, само че те не били горди с нея.

Когато халдейският цар Навуходоносор превзел и разрушил Йерусалим, те попаднали в плен, само че се оказали в двора на царя поради качествата и знанията си. Това царство било Вавилон – най- великият град на своето време. Даниил живеел праведно и постоянно беседвал с царя, който бил изпълнен с почитание към него. Този му непретенциозен метод на живот бил заплатен с пророческа заложба, с която Бог рано го благословил. Той съумял да разгадае един доста непосилен сън на царя и му разкрил, че неговото царство и доста други след него ще имат възходи, само че и скоро - падения, тъй като единствено едно царство ще е постоянно, това на единия Бог и Неговия наследник – Месията, който ще се роди след доста време. Царят не бил благополучен от това знамение, само че издигнал в ранг Даниил.

Навуходоносор траял разгулния и горд живот , който водел. На хълма Деир построил златен кумир, на който цялостен Вавилон да се кланя. Четиримата младежи не го правели, а вавилонските велможи ги наклеветили пред царя. Те защитили вярата си в единия Бог и отрекли идола. Царят се ядосал, макар че обичал Даниил, и заповядал да ги хвърлят в горяща пещ. Те влезнали оковани, само че небесен ангел влезнал с тях в пещта и ги опазил. Излезли те без нито един изгорял косъм, единствено веригите ги нямало.

Още едно фамозно знамение се случило при сина на Навуходоносор - Валтасар. На гуляй, проведен от него, той и околните му поругавали свещените, заграбени от Йерусалим, богослужебни съдове. Пиели вино в тях и величаели езическите богове. Изведнъж в разгара на пира, на стената се появили тайнствени думи, които никой не разбирал. Извикали Даниил да ги разтълкува. Той споделил, че Божията ръка ги е изписала и значели, че напълно скоро пребогатато царство Вавилон щяло да падне, както и доста други след него, които не признавали и се подигравали с единия Бог. Както и станало.

През цялото време четиримата младежи живеели измежду нечуван лукс и благосъстояние. Предлагали им всички земни, телесни богатства, само че те били скромни и не се докосвали до този лукс. Особено прецизни били в постенето и се хранели напълно нищожно, от което силата и хубостта им не потърпевши ни най- малко. Напротив – те били образци, по какъв начин мощната вярна, елементарният метод на живот, постното хранене можели да извадят вътрешната хубост на човек и тя да добие външен израз.

Скоро Вавилон бил завзет от мидейския цар Дарий. Той също почитал Даниил, само че издал заповед, който не се кланя на неговите богове, да бъде хвърлен в ямата с гладни лъвове. Даниил бил заловен и скоро се озовал в ямата. С молитва на уста и чисто сърце, Даниил укротил лъвовете и избегнал гибелта. Тази сцена е въодушевила Рубенс за една от най- известните му картини.

Дарий бил учуден от чудото и издал заповед да оставят Даниил и неговия Бог на мира и признал могъществото му в закон.

Св. Даниил живял до дълбока напреднала възраст.Той получил доста откровения, записани в така наречен " Книга на Даниил ". Тя е основна част Стария Завет. В нея той споделя за живота си в двора, премеждията и размислите му за Бог. Също там той пророкувал доста събития, които още са обект на изследвания и тълкувания. Освен в юдаизма и християнството, пророчествата на Даниил, разказани в неговата книга, са надълбоко ценени и в исляма, където малко християни получават самопризнание. Благодарение на мюсюлманите копия на неговата книга се запазили през годините.

Пророчествата на Даниил занимават мозъка на известни хора през вековете. От древността до през днешния ден те са ентусиазъм и извор на мъдрост. Той е знак на мъжество, невзискателност и духовно великолепие, само с помощта на мощната му религия. Символ е и на твърдостта, с която опазил поста, без да се поддаде на изкушенията. Една от легендите споделя, че цар Навуходоносор заповядал четиримата младежи да ядат от царската храна, с цел да мощни като другите от двора му. Те отказали и помолили да ги остави на 10 дневен пост единствено на плодове. Като приключил този пост, те се явили на царя с красиви лица и мощни тела, повече от всеки път

У нас Св. Даниил има своето място в националната традиция.

На този ден дамите месят дребни питки за здраве на децата. Вярват, че този обред ще резервира децата от врялата вода и огъня, сходно на историята на хвърления в пещта оракул, който бил опазен от Бог незасегнат.

Имен ден честват през днешния ден : Данаил, Даниел, Даниела. Анани, Данaилa, Дани, Дана, Данко.

Името Даниил значи: „ Бог е моят арбитър ”
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР