На 17 април Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР)

...
На 17 април Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР)
Коментари Харесай

С колко ще поскъпне токът – ясно на 17 април

На 17 април Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) ще разгласява финалните ценови оферти за ток на енергийните сдружения. Това разгласи ръководителят на Комисията Иван Иванов на брифинг в постройката на регулатора. Той означи, че този период дава отговор на условията на Наредба номер 1 за цените на електрическата сила.

Всички енергийни сдружения подават заявки за цени в енергийния регулатор до 31 март, напомни Иванов. След това, в границите на 7 дни, специалисти на регулатора ревизират пълнотата на подадените заявки. Ако има изчезнали документи, на заявителя се изпраща документално известие, с цел да ги доокомплектова в нов, 7-дневен период. Едновременно с това от сдруженията, които подават заявки за цени, се изисква да показват с изключение на цялостната версия на заявки за цени и неповерителна версия, която се разгласява на интернет страницата на КЕВР.

До края на деня на 16 април енергийните сдружения са длъжни да дават тези документи, с цел да може на 17 април документите да се разгласяват на страницата на КЕВР.

" За да не бъдат затрудени хората, които демонстрират интерес към заявките, Комисията на 17 април в таблица ще разгласява финалните ценови заявки на обособените сдружения - това, което те са поискали за съответната енергийната услуга ", добави ръководителят на КЕВР, представен от Българска телеграфна агенция.

Той още веднъж увери, че Комисията няма да разреши съществено нарастване на тока, тъй като води консервативна политика, пази публичния интерес, както и тъй като признава единствено безусловно нужните разноски на енергийните сдружения. Иванов напомни, че в последните 3 години енергийните сдружения непроменяемо желаят нараствания от по 30-40 %, които обаче не се удовлетворяват. Той обаче посочи, че КЕВР не поддържа изкуствено ниска цена на тока.

Иван Иванов уточни, че е дал отговор преди 17 април на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова какви са ценовите оферти на едно от енергийните сдружения, тъй като точно по този метод е бил заложен въпросът. Освен това, заради условия на конституцията и правилника за Народното събрание, той е бил задължен да й отговори. " Ако различен депутат бе изискал информация за другите сдружения, методът щеше да бъде еднакъв ", акцентира Иванов.

Председателят на КЕВР осведоми още, че до един-два месеца ще бъде решен дефинитивно въпросът по процедурата за лишаване на лиценза за снабдителното сдружение " ЧЕЗ-Електро ", която стартира през 2014 г.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР