На 17.11.2021 г. в гр. Благоевград, в сградата на Oбщина

...
На 17.11.2021 г. в гр. Благоевград, в сградата на Oбщина
Коментари Харесай

Проведе се второ обществено обсъждане на Плана за действие за опазване на популациите на Египетски лешояд

На 17.11.2021 година в гр. Благоевград, в постройката на Oбщина Благоевград, зала 22 „ Септември “, от 10.00 ч., се организира второ публично разискване на тематика: „ План за деяние за запазване на популациите на Египетски лешояд (Neophron percnopterus Linnaeus, 1758) за интервала 2019 – 2028 година “, в осъществяване на план BG16M1OP002-3.020-0024-C01 „ Разработване на проект за деяние за запазване на популациите на Египетски лешояд (Neophron percnopterus Linnaeus, 1758) за интервала 2019 – 2028 година “, финансиран по процедура „ Изготвяне/актуализиране на проекти за деяние за типове – BG16M1OP002-3.020 “ на Оперативна стратегия „ Околна среда 2014 – 2020 година “, предпочитана ос „ НАТУРА2000 и биоразнообразие “, съфинансиран от Европейския фонд за районно развиване. Бенефициент по плана е Сдружение „ Асоциация просвета за природата “.

Планът за деяние беше показан от един от неговите създатели – Владимир Добрев от Българско сдружение за отбрана на птиците, откакто авансово беше оповестен на интернет страницата на плана – https://neophron.sciencefornature.org/, според условията на Наредба № 5 от 1 август 2003 година за изискванията и реда за създаване на проекти за деяние за растителни и скотски типове. Обявата за разискването беше оповестена в news.bg и в. „ Сакар Нюз “, а поканата – изпратена до необятен кръг заинтригувани страни.

На публичното разискване участваха представители на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Благоевград, Института по биоразнообразие и екосистемни проучвания при Българска академия на науките, Българско сдружение за отбрана на птиците и други заинтригувани страни. Бяха заложени въпроси и показани бележки по структурата и наличието на проекта, които ще се вземат поради в неговата дефинитивна редакция.

Египетският лешояд е дневна граблива птица, срещаща се и в България. Малобройните представители на eгипетския лешояд, дружно с тези на останалите два типа лешояди в нашата природа, обезпечават непоклатимост на нашите екосистеми, а това от своя страна дава опция индивидът да получава нужните му екосистемни услуги. Познати още като " санитарите "  на природата, лешоядите предотвратяват натрупването на отрови и отстраняват евентуалните резервоари на заболявания. Чрез своята пъргавина разпределят питателните субстанции в разнообразни местообитания и хранителната мрежа не губи трофични равнища, и надлежно няма загуба на сила. По този метод лешоядите внасят баланс в екосистемите.

В предишното eгипетският лешояд е бил необятно публикуван на територията на България, даже се е срещал по тепетата в Пловдив, само че през днешния ден той е международно заплашен тип и е една от най-бързо изчезващите птици на планетата.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР