На 17.08.2020 г. експерти на Басейнова дирекция Черноморски район“ (БДЧР)

...
На 17.08.2020 г. експерти на Басейнова дирекция Черноморски район“ (БДЧР)
Коментари Харесай

Разкриха незаконно водовземане от река Врана

 На 17.08.2020 година специалисти на Басейнова дирекция " Черноморски регион “ (БДЧР) и Областна администрация Търговище ревизираха сигнал за нелегално водовземане  от  десния приток на река Врана, подаден от кмета на с. Осен, посредством регионалния шеф на област Търговище.

При инспекцията е осъществен оглед на р. Калайджидере в землището на с. Осен, общ. Търговище и е установено съществуване на инсталирана водопреностна система, състояща се от всмукателен тръбопровод и помпен елемент, потънал в реката, отвеждащ вода за капково напояване на масив с ягодови насаждения, благосъстоятелност на физическо лице, без позволение за водовземане от лекомислен воден обект (ПВО) в нарушаване на Закона за водите (ЗВ).

На място притежателят на парцела е заявил, че е построил системата собственоръчно, по отношение на което са дадени две наставления: да демонтира построената система с помпеното съоръжение и да заявява конфискуваното количество вода от реката.

В БДЧР за последния месец са регистрирани голям брой сигнали за нелегално водовземане, като нарушителите  демонстрират все по- огромна досетливост в построяването на разнообразни портативни уреди за отнемането на води от водните обекти и/или отклоняването им от тях.

БДЧР припомня, че противозаконното водовземане е наказуемо    по  чл. 200, ал.1, т. 1 от Закон за водите и санкциите и глобите може да доближат от 150 - 25 000 лева, според от нелегално конфискуваните количества, като за наново нарушаване санкцията или глобата е от 1000 лева до 50 000 лева

Издаването на позволение за потребление на Противовъздушна отбрана се прави по реда на глава четвърта от Закона за водите. Условията, при който се дава правото за водовземане от Противовъздушна отбрана се съдържа в " Наредбата за прилагане на повърхностните води “ и се управляват от БДЧР.

За употребеното количество вода от Противовъздушна отбрана се заплаща такса, избрана в Тарифа за таксите за водовземане, за прилагане на воден обект и за замърсяване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР