На 16 юни в Българския културен институт в Берлин се

...
На 16 юни в Българския културен институт в Берлин се
Коментари Харесай

Втори младежки конкурс за българска класическа музика в Берлин



На 16 юни в Българския културен институт в Берлин се организира Вторият юношески конкурс за осъществяване на българска класическа музика.

През май 2017 година за първи път се събраха немски и български деца в Германия, с цел да извършват музика единствено и само от български композитори. Така шефът на Българския културен институт  в немската столица, Панчо Чернев, сбъдна своя дългогодишна фантазия. Сега, година по-късно, тази демонстрация се развива. В центъра на събитието беше сложена музиката на огромния наш класик Панчо Владигеров.

Идеята да се обвърже състезанието за българска музика в Берлин с личността на Панчо Владигеров е напълно разумна като се има поради, че немската столица заема доста значимо място в биографията на композитора. Той е живял в нея в продължение на 20 години – от 1912 до 1932-ра (с спиране за отблъскване на военната му работа в България).

Екатерина Владигерова, член на журито и внучка на фамозния създател, пристигна от Виена особено за състезанието, а Панчо Владигеров-внук беше ръководител на тричленното жури. Третият член на журито в Конкурса за осъществяване на българска класическа музика в Берлин беше корейската пианистка Йо, която концертира и преподава в немската столица. Тя беше мощно заинтригувана от концепцията на тази демонстрация и предложи да бъде отворена за млади реализатори от далечния Изток, където има интерес към творчеството на Панчо Владигеров – в Япония, Корея и Китай. Изрази и готовността си да работи в тази посока.

Журито присъди общо три награди в двете възрастови групи. В първа група (7-11 години) дефинира една трета премия - 5-дневна фамилна отмора в 5-звезден хотел в курорта “Св. св. Константин и Елена ” - на Даниел Киселков от град Магдебург.

Във II възрастова група (12-16 години) са присъдени две първи награди - 7-дневна фамилна отмора в 5-звезден хотел в курорта “Св. св. Константин и Елена ” - на Каролина Шмал и Франциска Луизе Кул, и двете от Берлин. 
Чуйте повече в репортажа на Татяна Иванова - специфичен делегат на БНР в Берлин. В звуковия файл, с изключение на изявленията с участници в събитието, можете да чуете осъществяване на една от наградените участнички.

 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР