На 16 юни стана известно, че във Висшия съдебен съвет

...
На 16 юни стана известно, че във Висшия съдебен съвет
Коментари Харесай

Атанас Славов: Няма как Иван Гешев да се върне като прокурор във ВКП

На 16 юни стана известно, че във Висшия правосъден съвет (ВСС) е във ВКП. 

Славов добави, че към този момент някогашният основен прокурор няма повече място в прокуратурата. " За огромна част от българските жители Иван Гешев беше делегитимиран още първите месеци, дори още преди да бъде определен (за основен прокурор) на съображение предходните му дейности, неговите изявления. Това че атакуваше адвакатурата, гражданските организации, имаше неприемливи дейности като основен прокурор ", счита правосъдният министър.

Според Славов процесът през последния месец е нямало да се развие толкоз бързо, в случай че е нямало струпване на публично очакване Гешев да подаде оставка или да бъде отхвърлен.

Атанас Славов засегна и тематиката за избора на Борислав Сарафов за и.д. основен прокурор. осъществен на 16 юни от прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет с осем гласа " за " и един " срещу ". 

" Начинът, по който беше определен господин Сарафов, без да има обществено съвещание, без други претенденти да вземат участие в процедурата, без преценка на професионалните и нравствените качества, каквото е наложителното условие на Закона за правосъдната власт и без съблюдаване на процеса, който е изискуем в избора на най-високите длъжности в правосъдната власт, поражда основателни подозрения за претекстовете на този избор ", съобщи Славов.



 

Славов изясни, че ще изиска в пленарен състав Висш съдебен съвет да се произнесе по отношение на това дали способният орган за избор на и.д. основен прокурор е прокурорската гилдия, или пленумът. Министърът уточни, че, в случай че подозренията не се разсеят, то той ще заведе дело във Върховния административен съд, пледирайки незначителност на взетото решение.

Конституционна промяна: първо тя и след това избор на основен прокурор

Във връзка със устрема за промени в конституцията и присъединяване на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски в разискванията Славов сподели, че " всяка парламентарна група има право да дефинира членовете, които да вземат участие в някакъв преговорен екип ". " Нямам право да кажа на която и да е група в Народното събрание не излъчвайте този или оня. Не ми е удобно господин Пеевски да взе участие в конституционната процедура, само че най-после би трябвало да се съберат 180 гласа, с цел да може планът за Конституция да бъде прегледан и да мине по бърза процедура в границите на три месеца. "

Той добави, че ПП-ДБ има направен парламентарен план, който във идващите седмици ще бъде импортиран.

" Имаме нужда от конституционна промяна и знаем по какъв начин да я изпълним. Ако забележим гласуван план, който не дава отговор на правилата и стандартите, които сме защитавали, моята оставка ще бъде подадена ", съобщи правосъдният министър.

Славов добави, че номинацията за поста на основен прокурор би трябвало да бъде правена от правосъден министър, с цел да може точно той да носи отговорност. Според правосъдния министър първо би трябвало да се случи конституционната промяна и по-късно да се избере нов състав на Висш съдебен съвет и нов основен прокурор.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР