На 16 юни президентите на Русия и САЩ ще се

...
На 16 юни президентите на Русия и САЩ ще се
Коментари Харесай

Коментар от САЩ и Русия - какви са очакванията от срещата Байдън - Путин?

На 16 юни президентите на Русия и Съединени американски щати ще се срещнат за първи път онлайн. Това става на фона на мощно влошени връзки. Двете страни нямат посланици в столиците си и Русия неотдавна включи Съединени американски щати в формалния лист на вражески страни Руски публични лица пък са обект на американски наказания

Не би трябвало да забравяме и словесните престрелки, откакто през март Джо Байдън използва думата палач във връзка с съветския държавен глава.

Какви са упованията от срещата Байдън-Путин?

разясниха:

Фьодор Лукянов - един от създателите на " Большая советская энциклопедия ", публицист и създател на неправителствената организация " Съвет по външна политика и защита " и шеф на интернационалния спорен клуб " Валдай "

и

Януш Бугайски , старши помощник във Фондация Джеймстаун във Вашингтон. Той е създател на 20 книги за Европа, Русия и трансатлантическите връзки, има свое предаване за Балканите " Новият час на Бугайски " и е интернационален коментатор за международни медии. Бугайски е и някогашен съветник по сигурността към Департамента по Отбраната и към други значими институции.

Според Фьодор Лукянов за Путин тази среща по никакъв метод не влияе на неговите позиции. " Проблемът в връзките съществува. Работата не е там, че те са неприятни. Ако погледнем цялата история след Втората Световна война - връзките сред Москва и Вашингтон в друга степен постоянно са били напрегнати. Сега те не са просто неприятни. Те са ирационални. Лишени са от някаква естествена логичност и някаква подреденост. Струва ми се, че това тревожи и двете страни, в това число и Байдън. Целта на тази среща е не да усъвършенства връзките сред двете страни, а да сътвори рационалност . През последните години връзките се трансфораха в нещо невъобразимо ", сподели Лукянов.

На коментара на Байдън, че Путин е " палач ", президентът на Русия е заявявал, че не е обидчив и е привикнал да бъде нападан. Но думите на Байдън също спомага за ненормалните връзки.

" Може да бъдете врагове, само че да се държите правилно. Смятам, че и от двете страни са заинтересувани да основат едни избрани, базови рамки на тези връзки ".

Кои ще са най-трудните тематики?

В руско-американските връзки има една тематика, която е била и ще бъде отсега нататък, до момента в който Русия и Съединени американски щати са атомни свръхдържави. Това е т емата за поддържане на стратегическата непоклатимост - сигурността на връзките във връзка с атомните арсенали. Докато съществуват те и двете страни имат опция да се унищожат една друга, постоянно ще се връщат към тази тематика.

" Успехът на срещата ще бъде, в случай че двамата кажат, че са се разбрали за обстоен диалог за новите правила за обезпечаване на стратегическа непоклатимост през 21 век ", сподели Фьодор Лукянов.

Лукянов не планува да има огромен резултати по другите тематики Афганистан, Северна Корея . По отношение на Украйна Русия възприема доста мъчителна намесата на Съединени американски щати. Струва ми се, че Байдън се пробва да заема една доста уравновесена позиция за Украйна, убудун е той.

За Навални Русия счита, че всички вътрешни тематики свързани с опозицията не са предмет на интернационалните договаряния и не е работа на Съединени американски щати да вземат участие в този диалог, нито да вършат оценки или да имат условия. Русия ще упорства за невмешателство във вътрешните работи и в отговор няма да има интервенция във вътрешните работи на Съединени американски щати, сподели Лукянов и добави: " Байдън ще му каже, че Навални е преследван, Путин ще му каже, че Навални е престъпен нарушител и диалогът ще завърши ".

Вижте целия диалог с Фьодор Лукянов тук:

Американският президент стартира пътуването с предизвестие към Русия, че ще се изправи пред " твърди и целенасочени " дейности в случай че е ангажирана във " нездравословни действия ". Бугайски разяснява този факт по този начин:

" От това което знаем, екипът на Байдън се готви да наложи по-строги наказания по отношение на Русия и съветското държавно управление, с цел да отбрани своята инфраструктура и своите съдружници и сътрудници. Администрацията на Байдън може да предприеме доста ограничения, с цел да накаже Русия за намесата ѝ в западните демокрации. Не единствено наказания, само че и цялостната изолираност на Русия от финансови мрежи, санкции за олигарси и компании, тясно свързани с Путин, даже заледяване на сметките на Путин на Запад. Може да се направи доста, само че ще забележим какво значи това на процедура. Има някои несъответствия. Ако наложите наказания и глобената страна не ги извършва, би трябвало да ги увеличавате, до момента в който ги извърши, а не да ги премахнете, с цел да може тази страна да предприеме последваща дейна експанзия. Но в случай че това се приложи на процедура, то изпраща доста мощен сигнал, че Русия е застрашена от спомагателни санкции, в случай че не извършва интернационалните стандарти. "

Бугайски дефинира като нереалистичен прогрес по належащите тематики с Русия - надзор над въоръжаването, климатични промени, военното наличие в Украйна, кибер офанзивите, затварянето на Навални.

" Пробив би означавало, Путин да признае, че вкарва в пандиза политически пандизчии или, че е нападнал Украйна. И значи да се откаже от тези нарушавания на интернационалните правила. Не имам вяра това да се случи. По-вероятно е Байдън да съобщи по-категорично от Тръмп, че Съединени американски щати следи и е подготвен да реагира на всевъзможни дейности на експанзия от страна на Кремъл. Единствената сфера, където може да се чака прогрес, е контролът над нуклеарни оръжия , нов контракт „ Старт ", очистване на ракетите със междинен обхват на деяние, „ Открито небе ". Тези въпроси могат да бъдат решени по-добре в съпоставяне предходните американски и съветски държавни управления. Но отвън тези тематики не чакам пробив ".

" Сигурен съм, че Украйна ще бъде на дневен ред . Един от отрицателните фактори, които засягат Украйна, е, че Русия се пробва да задуши стопанската система ѝ и бюджета ѝ. А Северен поток е един от детайлите на този развой на задушаване. Доколкото разбирам Вашингтон и Берлин ще реализиран договорености, според които Германия ще обезпечи енергиен пренос за Украйна, тъй че тя ще получава доходи от този пренос, както и ще влага в различна сила в Украйна. Смятам, че Киев в действителност се опасява, че не може да се има доверие на руснаците и немските предприятия имат по-силен интерес да работят зад тила на Украйна с Русия, а нямат огромен интерес да оказват помощ на самата Украйна. Освен това има много неустановеност и за немското държавно управление. Помните, че там ще се проведат избори през септември. Мандатът на Ангела Меркел като канцлер изтича. Може да има изцяло ново държавно управление, което да засегне връзките сред Германия и Русия, както и тематиката с Украйна. Има доста незнайни за идващите няколко месеца ", добави Бугайски.

" Всеки президент работи във връзка с Путин, все едно карат меден месец. Възлагат се огромни очаквания, има боязън от неналичието на надзор над нуклеарните оръжия. Обикновено този мираж за меден месец не продължава дълго. Но през този интервал Западът „ смъква гарда ", живее с лъжливо чувство за сигурност и очаквания, че има способи за съдействие с Русия. Съединени американски щати могат да бъдат подведени, че съглашение е допустимо и Путин може да се възползва от това. В предишното го е правил с всеки президент, в това число последно и с Тръмп. Важно е Байдън да не употребява срещата на високо ниво като меден месец, а по-скоро като опция за подписване на съглашение, предбрачно съглашение. Трябва да огледа Путин в очите и да го увери, че е сериозен, че няма да се остави да го лъжат отново. Не става дума единствено да маркира алена линия, какво ще се случи, в случай че някои от тези червени линии бъде пресечена. Доколкото запознат съм неговите съветници, тъкмо това има намерение да направи и Байдън.

По отношение на Китай Бугайски счита, че в администрацията са малко наивни и считат, че могат да се съюзят с Русия против Китай, само че Русия няма да сътрудничи против Китай.

" Това опонира на нейните национални ползи. Много по-разумна тактика е да се намерят способи да се разделят Русия и Китай и да се попречи на всяка от тях да разшири своите имперски ползи ", сподели Бугайски.

Вижте целия диалог с Януш Бугайски тук:

КАКВО ЩЕ съдебна експертиза СЛУЧИ НА СРЕЩАТА БАЙДЪН-ПУТИН - СЛЕДЕТЕ Пожарна охрана БНТ1 ИЛИ НА BNTNEWS.BG ОТ СПЕЦИАЛНИТЕ НИ ПРАТЕНИЦИ В ЖЕНЕВА АЛЕКСАНДЪР МАРКОВ И ВЛАДИМИР БОГДАНСКИ
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР