На 16 юни 1963 г. Валентина Терешкова става първата жена,

...
На 16 юни 1963 г. Валентина Терешкова става първата жена,
Коментари Харесай

16 юни 1963 г. - Първата жена в Космоса. 11 факта за Валентина Терешкова

На 16 юни 1963 година Валентина Терешкова става първата жена, летяла в Космоса. Полетът, осъществен с съветския транспортен съд “Восток 6 ”, е с дълготрайност 2 денонощия, 22 часа и 50 минути.

Валентина Терешкова е родена на 6 март 1937 година в село Масленниково в Тутаевски регион на Ярославска област в Централна Русия. До 1960 година е заводска работничка, след това тренира парашутизъм в Ярославския аероклуб, където я вижда специфичната комисия, отбираща кандидатки за дами космонавти. Премества се в старинния съветски град Ярослав, работи във фабрика за механически платове и учи във вечерно учебно заведение.

Увлича се по парашутизма и авиационния спорт и се занимава в любителски аероклуб. През декември 1961 година година специфична комисия обикаля аероклубовете на страната и сортира момичета-парашутистки за подготовка за възможен галактически старт. Така Валентина попада в отряда на космонавтите.

През 1969 година Терешкова приключва Военновъздушната инженерна академия " Жуковски ", става претендент на техническите науки и генерал-майор. Валентина Терешкова заема поста ръководител на Комитета на руските дами и вицепрезидент на Международната демократична федерация на дамите.

Към 2000 година оглавява Руския център за интернационално научно и културно съдействие, прочут като " Росзарубежцентр ". През 2000 година е оповестена от Британска женска организация за " Жена на века ".

11 обстоятелството за Валентина Терешкова - първата жена, летяла в Космоса

1. Официалната причина да бъде пусната жена в космоса била да се изследва по какъв начин въздействат изискванията на женското тяло, съпоставено с мъжкото, неофициалната - Студената война и галактическата конкуренция сред Съюз на съветските социалистически републики и Съединени американски щати.

2. След оспорван избор, единствено за 6 месечен интервал образование, Валентина Терешкова оглавява група от 5 дами, тренирани персонално от Юри Гагарин. Изборът пада върху нея, тъй като била от работническата класа. Хрушчов постанова волята си над решението на комисията.

3. Полетът на Терешкова е през 1963 година и трае от 16 до 19 юни (точно 2 дни, 22 часа и 50 минути), по този начин тя става първата жена, летяла в Космоса.

4. Преди да се качи на " Восток-6 ", Терешкова цитира известния съветски стихотворец Маяковски: “Небе! Свали шапка! Идвам ”

5. " Восток-6 " прави 48 обиколки към Земята, а прякор на Терешкова през това време става " Чайката ".

6. В Космоса, по нейни думи, тя се чувствала неловко от тесния костюм и изгубила вкус. Но спала добре и даже тормозила с тишината наземния екип дотолкоз, че трябвало да я будят известно време.

7. Терешкова се приземява сполучливо на вода и въпреки да не било доста прелестно, тя се справила, тъй като сходни условия били включени в тренировките. На лицето си имала наблягане след приземяването, само че за последвалите фотоси то било прикрито и скоро изчезнало.

8. След приземяването си, Терешкова раздала от галактическата храна на локалните хора, до момента в който се наслаждавала на тяхната храна. Това било в цялостен прорез с политиката и заповедите. Всичко, което ставало в галактическата стратегия на Съюз на съветските социалистически републики, било строго секретно.

9. Родителите на Терешкова научили за полета й от новините. Тя има споделила, че се приготвя за съревнование по парашутни скокове (Терешкова има над 90 скока). След полета Валентина влезнала за малко в болница, което било прикрито за обществеността от управляващите.

10. Валентина Терешкова е първата жена-генерал в Съветската войска, през днешния ден майка на една щерка и баба на две внучки. Любимата й планета е Марс и споделя, че би летяла до там с еднопосочен полет.

11. Забележителен факт: До през днешния ден Валентина Терешкова е първата и единствена жена със солов полет. Всички жени-астронавти след нея са летели в Космоса като част от екипаж. /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР