На 16 януари Корнелия Нинова навършва 50 години. Лидерката на

...
На 16 януари Корнелия Нинова навършва 50 години. Лидерката на
Коментари Харесай

Корнелия Нинова като булка: Лидерката на БСП става на половин век

На 16 януари Корнелия Нинова навършва 50 години. Лидерката на Българска социалистическа партия, която има упоритости да поеме кормилото на страната, рядко поглежда към предишното си в Крушовица и Мизия, когато е била напълно нормално момиче, мечтаещо за живот в огромния град. Самата социалистка споделя, че родителите ѝ са били членове на Българска комунистическа партия. „ Баща ми беше партиен секретар в завода за целулоза и хартия в Мизия – заемаше едно по-високо равнище в партийната подчиненост. Беше инженер-химик и шеф на една от фабриките в този цех. Майка ми беше лаборант, със приблизително обучение “, споделя Нинова.

Фамилията имала земя и градини и тя пораснала на нивите. „ Ставахме заран в 5:00 часа и тръгвахме на гроздобер. Децата – сестра ми и аз – ни слагаха в каруцата откъм гърба, с цел да си доспим. Там баща смъква кацата, в която ще се поставя гроздето… На обяд майка ми разстилаше на земята покривки, които баба ми везеше с национални шевици. На тях слагаше питка, сирене – ние, децата, умирахме за аромата на тази питка. Цял ден тичахме по лозето, след това седнеш, хапнеш “, връща лентата Корнелия. Когато ѝ пристигнало време за учебно заведение, майка ѝ и татко ѝ решили да се реалокират в Мизия. Там тя учила до седми клас, а след това кандидатствала в Класическата гимназия за антични езици и култури в столицата.

„ Когато дойдох, изживях потрес “, спомня си шефката на столетницата. В класа ѝ били единствено две деца от провинцията – тя и Иван от Нови хан, с който още била в другарски връзки. Трудно се приспособила, само че още на третата година съучениците ѝ почнали да се обръщат към нея с Дукс, което от латински значи „ водач “. Студентските години били още по-трудни за Корнелия, тъй като станала майка. „ Сина ми го гледахме в една стая в Студентски град – и двамата с татко му бяхме студенти, нямахме пари “, споделя Нинова.

С мъжа ѝ Митко са семейство към този момент 30 години. Познавали се още от деца, живеели на една улица в Мизия, само че се влюбили като студенти. „ Той е съученик на сестра ми. Аз бях в последния клас в Класическата гимназия и сестра ми ме водеше по студентски купони, и на един подобен ваучър пламна искрата “, признава Корнелия. Двамата се женят на скромна гала в Мизия единствено с кумовете и най-близките родственици.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР