На 16-ти ноември Православната църква отдавапочит къмсв. апостол и евангелист

...
На 16-ти ноември Православната църква отдавапочит къмсв. апостол и евангелист
Коментари Харесай

Църквата почита днес Свети апостол Матей

На 16-ти ноември Православната черква отдавапочит къмсв. деятел и евангелист Матей, един от Дванадесетте апостоли. Имен ден честват всички, които носят името му.

Матей е роден в градКапернаум -Галилея, където е работил като събирач на налози. СпоредЕвангелието от Матей,на брега наТивериадското езеро, където се събирали налозите,Исус Христоссе спрял ипризовал Матей да върви след него. Матейго последвал, като станал един от неговите дванадесет възпитаници. Осем години следВъзнесението, по молба найерусалимскитехристияни, Матей написал своето евангелие, в което споделя за живота и делото на Иисус Христос.

Светият евангелист Матей бил брат на светиапостолЯков Алфеев. Матейпроповядвал Христовото обучение като пътувал измного далечни страни: Индия, Персия, Мидия, Партия.

Легендата споделя, че той отишъл при един див народ с неприятни традиции.

Там му се явил Бог, който му дал скиптър, заповядвайки му да го забие в земята. Господ му заречен, че този скиптър ще роди плодове, а от корена му ще потече чудноват извор.

Матей събрал всички поданици и посадил жезъла. Пред очите на всички жезълът цъфнал и се покрил с чудни плодове. От корена му потекъл избистрен извор. Всички се затичали към дървото и пили вода от извора и по подстрекателство на апостола, приемали тук св. Кръщение, след което излизали от водата духовно актуализирани.

Св. евангелист Матей приключил живота си страдалчески. Неговите премеждия и гибел били ознаменувани с доста чудеса.

Обикновено на иконите съссв. Матей, изобразяват до негокато загадъчен знак на евангелиста, ангелоподобен човек, изразявайки с това кротостта на неговия дух и чистотата на учението.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР