На 16 октомври руски източници съобщиха, че неустановени лица са

...
На 16 октомври руски източници съобщиха, че неустановени лица са
Коментари Харесай

ISW: Край Москва е убит високопоставен руски военен командир от специалните сили

На 16 октомври съветски източници оповестиха, че неустановени лица са умъртвили заместник-командира на Центъра за подготовка на Силите за специфични интервенции на Русия Никита Кленков покрай град Москва .

Това заяви Институтът за проучване на войната (ISW).

Съобщава се, че Кленков се е сражавал във войната в Украйна в състава на военна част 43292 и е бил почитан офицер от Главното ръководство на съветското военно разузнаване (ГРУ).

Руските управляващи настояват, че убийството на Кленков е планувано поръчково ликвидиране и стартират наказателно следствие на убийството, само че към момента не са обвинили Украйна или други западни участници за това действие.

ISW не може да ревизира тези изказвания по самостоятелен метод.

На 16 октомври Европейският съюз (ЕС) излезе с изказване, в което осъди съветските изтезания на украински военнопленници и означи, че от февруари 2022 година насам минимум 177 украински военнопленници са починали в съветски плен.

Европейски Съюз назова все по-честите изтезания на украински военнопленници от страна на Русия тежко нарушаване на Женевската спогодба , като акцентира, че изтезанията демонстрират систематичното неуважение на интернационалното право от страна на Русия.
 Руски офицер погубен в колата си край Москва
Руски офицер погубен в колата си край Москва

Той се е завърнал преди седмица от фронта в Украйна

Женевската спогодба за военнопленниците не разрешава нечовешкото отношение и изтезанието на военнопленници или лица, които очевидно са останали в бойна подготвеност.

Напоследък ISW следи увеличение на броя на изтезанията на украински военнопленници от съветските сили по целия спектакъл на военните дейности.
 Руски бойци са измъчвали до гибел американец, сражавал се за Москва
Руски бойци са измъчвали до гибел американец, сражавал се за Москва

Предполага се, че са го сбъркали с американски разузнавач

Ръководителят на украинския отдел за битка с закононарушенията в изискванията на въоръжен спор Юрий Билусов съобщи на 4 октомври, че украински източници са документирали доказателства, които сочат, че съветските нашественици са екзекутирали 93 военнопленици от началото на нашествието през 2022 г .. Това е станало незабавно на самото полесражение. 80% от тези случаи са документирани през 2024 г . от украинската прокуратура.

Другите 84 военнопленници са умряли в съветски плен заради неналичието на достъп до медицински грижи. 
 Москва осъди задочно освободен от съветски плен американец, сражавал се за Украйна
Москва осъди задочно освободен от съветски плен американец, сражавал се за Украйна

Тревър Рийд e разгласен за търсене

През последните 24 часа украинската войска е напреднала край Торецк и Покровск, а съветските нашественици в Курска област, Часов яр и Покровск.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР