На 16 октомври 1912 г. след полета на българския военен

...
На 16 октомври 1912 г. след полета на българския военен
Коментари Харесай

16 октомври 1912 г. Бомбардираме Одрин

На 16 октомври 1912 година след полета на българския боен аероплан „ Албатрос” над турските позиции и Одрин, поручик Радул Милков се завръща като първия авиатор в света, направил военен полет и хвърлил бомби над съперника. Неговото аеропланно поделение край Свиленград, на което е пълководец, включва храбри и подготвени за всеотдайност български орли – офицери, редови войници, доброволци, авиомеханици.

Славата на българската авиационна мощност, която стартира от Одринската епопея, е обвързвана неразривно с името на летеца подполковник Радул Милков. Той е пълководец с вродено самообладание и дръзновение, със завладяващо умеене да командва и въодушевява подчинените си с персонален образец. Радул Милков приключва 26-и випуск на Военното на Н.В. учебно заведение през септември 1906 година, а през 1912 година, след конкурс, реализира заветната си фантазия – отпътува на образование за летателна дееспособност. С отличен триумф поставя пилотски изпит, получава знака за дееспособност (бревета) на Германския императорски авиоклуб. С оповестяването на Балканската война е назначен за пълководец на 1-во аеропланно поделение на летището край Свиленград. Одринската епопея стартира с идването на поручик Радул Милков от Берлин, с цел да поеме частта си на готовото към този момент летище.

Рано сутринта, на 15 октомври, с трен идват първите колета български самолети. Всички дружно разтоварват сандъците с крилете на славата за българските орли и сглобяват с техническа опитност и по нюх първия български „ Албатрос”. Командирът персонално полита в небесата, с цел да тества мотора... На слизане от самолета той взема непоколебимо решение – с техническите благоприятни условия на редови войник Стоян Терзийски и с неговия фотоапарат е допустимо осъществяването на неподозирана бойна задача. „ Албатрос” още веднъж полита, само че този път на борда са двама – пълководец и редови войник, за аерофоторазузнаване над турските позиции и укрепления. Височината на полета е пределно ниска и обходът е напълно къс – с цел да се пести време и рискът да е по-малък. Вечерта няколко фотоси към този момент са подготвени, само че въпреки всичко ветровитото и облачно време, сумракът на залеза, си споделят думата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР