На 16 ноември от 19:00 часа ще се състои първата

...
На 16 ноември от 19:00 часа ще се състои първата
Коментари Харесай

Габровският театър с премиера на Приятнострашно от Яна Борисова

На 16 ноември от 19:00 часа ще се състои първата премиера за възрастни за сезон 2023/2024 на Драматичен спектакъл „ Рачо Стоянов “ - Габрово. Режисьорът Валерия Минева слага пиесата „ Приятнострашно “ на една от най-успешните и награждавани драматурзи у нас - Яна Борисова. Този текст носи на създателя си премия „ Икар “ за Драматургия и номинация за „ Аскеер “ през 2010 г. 

Пиесата ни среща с петима души, чиито пътища се преплитат по пътя на другарството, любовта и фантазиите. Собственичката на цветарски магазин Фани създава макет за градина-мечта. Със своя възторг и неспирни хрумвания тя увлича своите другари, а макетът се трансформира в метафора на живота.

Текстът на Яна Борисова е допиране до фините страни на човешките взаимоотношения. Разминаванията в живота и съзидателната скрита мощ на самотата са показани с топлина и схващане. В съкровения свят на индивида противоположностите като смях и горест, непосредственост и отдалеченост, прелестно и ужасно са неотделими. Пътувайки сред тези крайности, в спектакъла можем да намерим смелостта да бъдем същински.

Освен че слага пиесата на Яна Борисова, Валерия Минева взе участие интензивно и в събития, свързани с творчеството на авторката, и е участник в ателиета по драматургично писане водени от нея. Наскоро се състоя следващото издание на театрално-музикалното събитие „ За любовта ”, в което Валерия бе на една сцена с Цветана Манева, Юлиян Вергов и още доста други актьори.



Режисьорът Валерия Минева

Тя прибавя още: „ Запознах се с текстовете на Яна Борисова, когато бях на петнадесет години и още тогава доста елементарно се свързах с персонажите, който е основала, с възприятието ѝ за комизъм, с усета ѝ за романтика. Нейните текстове ме вълнуват с наситеността на тези фини трепети на сърцето, които мъчно се разказват с думи.

Яна Борисова обаче съумява да те накара да затаиш мирис, да чакаш да се доближи копнежа, да се страхуваш, че някой неща ще останат недоизказани, да се ядосваш, че други пък са споделени, когато не би трябвало. Точно, както в живота. Нейните пиеси са откровенни и без капка рекламация, което ги прави близки до фена, а това е доста скъпо. „ Приятнострашно “ за мен е едно изледване на любовта и всичките ѝ парадокси, които вършат приятното – ужасно, а страшното – прелестно. “



Драматургът Яна Борисова

Първата режисура на пиесата е в Театър 199 „ Валентин Стойчев “ под режисурата на Галин Стоев. Именно в тази категория са и неговите награди „ Икар “ и „ Аскеер “ през същата 2010 година Спектакълът беше отличен и с „ Аскеер “ за най-хубаво зрелище и донесе на актьорския състав номинации, участия и награди от български театрални фестивали. Постановката се игра над 12 години и има над 150 представления.

По основаването на сценографията на спектакъла в Габровския спектакъл работи художникът Киряна Аврониева, за която това е втори план на тази сцена. Музиката е дело на Петя Габрова. 

На сцената ще забележим актьорите Таня Йоргова, Стоян Руменин, Любомира Башева, Атанас Димитров и Петко Койчев. Втората премиерна дата на спектакъла ще бъде на 19 ноември. След това габровци ще могат да видят представлението още един път на 9 декември, като част от тазгодишния Коледен сценичен фестивал.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР