На 16 май от 9.30 часа ще бъде обявено именуването

...
На 16 май от 9.30 часа ще бъде обявено именуването
Коментари Харесай

Кръщават улица в София на името на Дими Паница

На 16 май от 9.30 часа ще бъде оповестено именуването на улицата, пред родния дом на известния Дими Паница. Решението улицата сред бул. „ Цар Освободител " и едноименния площад да бъде наречена на името на бележития българин беше взето от Столичния общински съвет.

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще участва на събитието. Поканени са Н.Пр. Ерик Льобедел, дипломат на Франция, Марина Фон Кристиерсън, племенница на Дими Паница, както и близкият му другар проф. Минко Балкански. Сред гостите ще бъдат представители на Американския университет в България (АУБ), Българското учебно заведение за политика „ Димитър Паница ", Института за проучване на близкото минало и други институции, учредени и въодушевени от Дими Паница. Водещ на церемонията ще бъде Елена Маринова, член на Настоятелството на АУБ и президент на Мусала Софт.

Същевременно в Ларгото ще бъде подредена открита галерия, която ще запознае жителите и гостите на столицата с живота, делото и приноса на Дими Паница. В изложбата, отдадена на Дими Паница, столичани и посетители на града ще могат да прегледат редки фотоси от Фондация „ Свободна и демократична България ", чието учредяване бележи началото на публичната и дарителска активност на Дими и брачната половинка му Ивон у нас, както и черно-бели фотографии от основаването на Американския университет в България. Включени са и едва известни обстоятелства: той изследва, а в следствие инициира основаването на „ Джуниър Ачийвмънт " България, а ролята му за АУБ не се изчерпва с основаването на висшето образователно заведение и присъединяване му в Настоятелството, тъй като той и брачната половинка му Ивон имат главен принос за основаването на библиотеката на университета, която през днешния ден е една от най-големите англоезични библиотеки в Югоизточна Европа. Изложбата се провежда с поддръжката на Столична община и Музея за история на София.

На фотографията Дими Паница
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР