На 16 май McDonald`s обяви, че напуска Русия и продава

...
На 16 май McDonald`s обяви, че напуска Русия и продава
Коментари Харесай

Кой ще купи McDonald's в Русия?

На 16 май McDonald`s разгласи, че напуща Русия и продава локалния си бизнес - поради войната, " филантропичната рецесия " и " непревидимата оперативна среда ". Американската верига за бързо хранене разгласи, че изследва опциите да продаде " цялото си порфолио от ресторанти на локален покупател ", а новите заведения, които ще се отварят на мястото на McDonald’s, няма да могат да употребяват името, логото и менюто на компанията.

Кои са хипотетичните купувачи?

Според съветските медии, бизнесът на McDonald`s в Русия ще отиде при един от огромните оператори на франчайзи в страната. Вариантите са регионалната мрежа от предприятия за публично хранене „ СПП “ – благосъстоятелност на Кайрат Боранбаев, компанията „ ГиД “ – благосъстоятелност на Александър Говор, и „ Развитие Рост “, благосъстоятелност на „ Росинтер “.

Казахстанският предприемач Кайрат Боранбаев

Източници на съветския бизнес уебсайт The Bell показват Кайрат Боранбаев, един от най-заможните предприемачи в Казахстан, като евентуален покупател на съветския бизнес нa McDonald`s посредством " СПП ". В момента компанията ръководи заведения за хранене на McDonald`s в районите Свердловск, Оренбург, Челябинск, Курган, Тюмен и Киров. Боранбаев има и франчайз на McDonald`s за Казахстан и Беларус.

 Руският ежедневник „ Комерсант “ също уточни, че компанията на Боранбаев може да бъде новият притежател на съветския бизнес на американската верига. Според изданието западната компания е намерила покупател още в края на предходната седмица, а договорката към този момент е на заключителен стадий. Освен това съглашението ще бъде от „ непаричен темперамент “ - по-скоро приятелско прекачване на активи с устно съглашение за опцията за завръщане в Русия след разрешаване на геополитическите спорове.

Кайрат Боранбаев е включен в листата на най-богатите предприемачи в Казахстан, а положението му се прави оценка от Forbes на $590 млн. Бизнесменът е непосредствен до фамилията на някогашния казахстански президент Нурсултан Назарбаев, който умря през 2020 година – дъщерята на Боранбаев бе омъжена за внука на Назарбаев - Айсултан.

Назарбаев управляваше Казахстан в продължение на три десетилетия преди да се отдръпна през 2019 година, а през това време фамилията му закупи нeдвижими имoти зa cтoтици милиoни дoлapи пo цeлия cвят и се облагодетелства с дъpжaвни пocтoвe, yпpaвленчески места в гoлeми ĸoмпaнии и бaнĸи, собтвеност в oгpoмни индycтpиaлни пpeдпpиятия.

Три години след отдръпването на Назарбаев от поста президент на Казахстан, през март 2022 година Боранбаев бе задържан по съмнение за заграбване в изключително огромни размери в квазипубличния бранш.

Петролният бос Александър Говор

 Според различен източник на The Bell  бизнесът на McDonald`s в Русия може да бъде платен от компанията „ ГиД “, благосъстоятелност на петролния необут Александър Говор. Към средата на март 2022 година „ ГиД “ ръководи 25 ресторанта на McDonald`s в Новосибирск, Бердск, Томск, Кемерово, Новокузнецк, Барнаул и Красноярск.

В допълнение към франчайза на McDonald`s, Александър Говор има компанията за пречистване на нефт NefteChemService,  хотел Park Inn и мрежа от частни клиники Grand Medica в Новокузнецк, споделя съветската бизнес медия The ​​Bell.

„ Росинтер “ - благосъстоятелност на Ростислав Ордовски-Танаевски Бланко

 В Русия има трети франчайз на McDonald`s - компанията " Развитие на растежа ", благосъстоятелност на холдинга " Росинтер ". Тя ръководи обектите на McDonald’s, намиращи се на жп гарите и летищата в Москва и Санкт Петербург. Източник на The Bell обаче сподели, че холдингът " не е компанията, която създава McDonald`s ".

McDonald`s разгласи, че напуща Русия за непрекъснато - 30 години след отварянето на първия ресторант в страната - два месеца, откакто краткотрайно затвори своите 850 ресторанта. Гигантът уточни, че притежанието на бизнес в Русия към този момент не е допустимо и е несъвместимо с полезностите на компанията. Според съветското издание на Forbes новите притежатели могат да отворят вратите на някогашните заведения за бързо хранене още в средата на юни. Тази информация се тиражира и от официозни руски източници като РБК и ТАСС.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР