На 16 март (сряда) от 20.00 във фейсбук страницата Historical

...
На 16 март (сряда) от 20.00 във фейсбук страницата Historical
Коментари Харесай

Стартира онлайн исторически маршрут Софийските училища

На 16 март (сряда) от 20.00 във фейсбук страницата Historical Routes Sofia стартира онлайн първият епизод от онлайн историческия маршрут " Софийските учебни заведения ", който наблюдава историята на образованието в столицата от Българското възобновление до социалистическия интервал.

Предаването ще опише за първите възрожденски учебни заведения, въвеждането на " взаимоучителната метода ", откриването на първото класно учебно заведение и първото девическо учебно заведение в София, както и за просвещенската роля на бележитите Захарий Круша и Сава Филаретов. Историята на огромния български покровител ще бъде показана вътре в учебното заведение с помощта на гостоприемството на 127 СУ " Иван Николаевич Денкоглу ".

Онлайн историческият маршрут " Софийските учебни заведения " е отдаден на историята, архитектурата и значимите персони и събития, свързани със софийските учебни заведения от предишното и от през днешния ден. Проектът се осъществя с поддръжката на Столична стратегия " Култура ".

Поредицата от 12 онлайн събития има две съществени посоки:

– Първа част – исторически обзор на интервалите, събитията, личностите и архитектурните течения в областта на образованието от средата на XIX до втората половина на XX век;

– Втора част – детайлно показване на емблематични софийски учебни заведения и запознаване с тяхната роля в публичния и културен живот на града и страната. Тук се напомнят и имената и делата на исторически персони, учили или работили в даденото учебно заведение, както и патроните на всяко образователно заведение.

По време на епизодите ще бъдат показани настоящи фотоси и видео с фасадите и интериора на постройките в наши дни, тъй че учебните заведения да " отворят порти " за обществеността. Като илюстрации ще бъдат показани остарели фотографии и пощенски картички, проекти и чертежи. Специално внимание се обръща на проявените архитектурни стилове и течения – неокласицизма със зданието на остарялата Първа мъжка гимназия, сантименталния сецесион с някои от най-красивите учебни здания, практичния модернизъм с функционално издържани постройки.

Всички истории ще бъдат разказани от създателите на плана Здравко Петров и Сребрина Тимофей. А феновете ще имат опцията да споделят свои персонални истории или знания за съответния интервал и учебно заведение. Желанието е събитията да бъдат и разговор за паметта, съхраняването и опазването на архитектурното и духовното завещание в града.

Онлайн поредицата се стреми да предизвика любознанието към другояче подминавани в всекидневието здания, към незадоволително познати исторически персони и събития, построили образа на града. По този метод може да се спомогне за по-пълноценното припознаване на културното завещание в столицата като споделена социална полезност. Всички епизоди се излъчват онлайн във фейсбук страницата Historical Routes Sofia, а след това ще са налични безкрайно и в youtube канала Historical Routes Sofia и на интернет страницата historicalroutes.bg.

Основната цел на плана е да показа, разпространява и способства за публичния интерес към културното завещание в областта на образованието.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР