На 16 и 17 май, когато в София ще се

...
На 16 и 17 май, когато в София ще се
Коментари Харесай

Борисов разпоредил евролидери да ядат българска храна - вредна, но за сметка на това скъпа

На 16 и 17 май, когато в София ще се организира среща на върха, лидерите от Европейския съюз ще ядат храна от българските хипермаркети, с цел да видят каква е разликата със Западна Европа.

Това стана ясно от изявление на премиера Бойко Борисов , който взе присъединяване в интернационален конгрес за двойния стандарт при храните в Европейски Съюз. Борисов съобщи, че е разпоредил в двата дни да бъде сервирана храна от огромните вериги. 

„ Дал съм предписание и на 16-17 май това, което ядат българите, ще го дам на моите сътрудници, да забележим по какъв начин ще го оценят. Дали ще я хапват на драго сърце, по този начин както българите? Дали е обикновено да търсиш като през комунизма връзки да си направиш от същинския Европейски Съюз храни за децата. Както Вера (Вера Йоурова, еврокомисарят по въпросите на правораздаването, потребителите и равнопоставеността, бел. ред.) сподели, че е баба, по този начин и аз съм дядо. Не чаках, че до там могат да са се развили нещата във времето “, съобщи Борисов, представен от " Фокус ".  

Борисов даже направи съпоставяне с това, че даже туземците се чувствали по-добре от българите.

" Постави 100 млн. души да се усещат като туземци. Сигурно към този момент туземците се усещат много по-добре. Нацията към този момент е болна “, съобщи Борисов и онагледи разликата в качеството на храните в Източна и Западна Европа с казармен виц: 

Едно време в казармата пишеше: „ Службата е тежка, само че за сметка на това продължителна “. Сега можем да сложим – „ Храните са нездравословни, само че за сметка на това по-скъпи “.

Борисов сподели, че се чувствал обиден и попита " кой хитрец " е решил какво обича българското бебе :

„ Бих се срамувал доста, в случай че бях на мястото на тези вериги и производители. Страшно обидно звучи. Всички, които ме познават знаят, че съм един от най-големите бранители на европейската вероятност. Не ми е минавало през мозъка, че е допустимо такива огромни авторитетни компании да си разрешат да вършат сходно нещо. Отнасяли сме се с огромно почитание, помагали сме си за навлизането на веригите в България, за свободния пазар. Не ви ли се коства безобразно? Кой хитрец в Европа изследва едно бебе за усета му и че обича палмово масло? Постави 100 млн. души да се усещат като туземци. Сигурно към този момент туземците се усещат много по-добре. Нацията към този момент е болна “, съобщи още министър председателят.

Той напомни, че е сред  " най-големите бранители на европейската вероятност ", само че в това време изрази неодобрение от използването на двойни стандарти.

" България преди 10 години влагаше 1 милиарда лева за опазване на здравето, в този момент близо 5 милиарда лева на година. Продължават хората да мрат от сърдечно-съдови болести най-вече е Европа ", съобщи Борисов.

Той изрази вяра Жан-Клод Юнкер и Вера Йоурова да създадат по този начин, че тази тематика да не стигне до 16 и 17 май в София на Съвета.

„ Ще приказвам и с Доналд още през днешния ден. Единството на Европейски Съюз значи един стандарт. Когато са седнали Сталин, Рузвелт и Чърчил и са разпределили света, ние сме попаднали от тази страна на бариерата. Какво сме отговорни ние? Сега бързаме, желаеме, дисциплинирани сме да наваксаме. Надявам се всички да подпишете декларацията, тъй като това ще бъде акт на правдивост, че сме съдействали всички да вложим здравето несъмнено на стотици хиляди българи, а несъмнено и на милиони, попаднали от другата страна на бариерата “, добави той. „ Можем да изкупим най-малко малко прегрешението си за това, с което сме съдействали. Обещавам ви, че тематиката ще продължи да стои, до момента в който не я решим. Каузата е вярна “, добави министър председателят Бойко Борисов. 

В същото време министърът, отговарящ за българското европредседателство Лиляна Павлова , съобщи, че в българското прясно мляко се съдържало " в пъти по-малко " калций. " Какво мляко пият нашите деца, запитвам аз ", сподели Павлова. По думите ѝ в шоколада даже имало по-малко какао и в него имало шест лешника по-малко.

Българското европредседателство слага началото на договарянията за изравняването на стандартите при питателните артикули. 

" Искаме потребителите да усетят справедливия Европейски Съюз в своята потребителска кошница. Комисията към този момент разгласява правното мнение за двойните стандарти с ясното умозаключение, че това е несправедлива процедура. Приключихме с методиката на регулиране и на изпитване на качеството на храните. Държавите-членки ще дефинират сами отрасловите органи, които ще организират тези ограничения, тъй че инспекциите могат да стартират незабавно. Вече сме провели такива проби и в България, и в другите страни. Санкциите също ще бъдат хармонизирани ", сподели комисар Вера Йоурова.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР