На 16 февруари Литва ще чества 100 години от постигането

...
На 16 февруари Литва ще чества 100 години от постигането
Коментари Харесай

Той първи се подписа за независима Литва: Във Варна откриха нова паметна плоча на Йонас Басанавичус

На 16 февруари Литва ще празнува 100 години от постигането на своята самостоятелност. Първият човек, сложил подписа си на формалният документ за нея, е Йонас Басанавичус. 25 години от своя живот той е провел във Варна, където е прочут като доктор Иван Басанович.

За варненци той е фамозен на първо място като доктор, само че Басанавичус е и антрополог и етнограф. Като деен български жител, доктор Басанович е взел участие в нашия политически живот като член на Варненския градски съвет и на Демократическата партия във Варна, взел участие в конгресите на партията в 1903 година (София) и 1905 година От 1902 година е автентичен член на Българското книжовно сдружение, през днешния ден Българска академия на науките.



В 1905 година се завърнал в Литва, където изиграл значима роля в националното възобновление, довело до оповестяването на независимостта на страната в 1918 година Публикувал над 40 труда по литовска история, просвета, фолклористика, лингвистика. В негова чест е наречена улица във Варна („ Д-р Иван Басанович “).



Новата паметна плоча на доктор Йонас Басанавичус е на фасадата на къщата ул. „ Кръстьо Мирски “ №3, където той е живял като наемател. Самата къща е една от дребното от това време във Варна, които са непокътнати в съвсем истинския си тип.



На церемонията участва посланикът на Литва за България и Румъния - Н. Пр. господин Арвидас Поциус. В неговото слово и думите на кмета Иван Портних беше очебийно, че фигурата на доктор Басанавичус е превъзходен знак на историческата връзка сред Варна и Литва, както и мотив връзките да се развиват в бъдеще.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР