На 16 декември се навършват 54 години от Мальовишката трагедия.

...
На 16 декември се навършват 54 години от Мальовишката трагедия.
Коментари Харесай

54 години от Мальовишката трагедия

На 16 декември се навършват 54 години от Мальовишката покруса. През 1965 година в лавина под връх Мальовица в Рила умират 11 български елитни алпинисти, напомня БГНЕС.

В 6 часа сутринта на 16 декември 1965 година, 16 алпинисти потеглят от хижа „ Мальовица ” към върха, оттова по ръба през Петлите и Орловец би трябвало да стигнат до връх Злия зъб.

Всички, отпред с шефа на Градската школа по алпинизъм Тодор Николов и майсторът на спорта инж. Михаил Угляров, са добре готови. Най-младите са възпитаници, Спас Малинов – на 18 и половина и 17-годишният Чавдар Костадинов. Единствената жена в групата е Мария Тутурилова.

Колоната се заизнизва в Мальовишкия циркус и над Еленино езеро. Времето като че ли е замръзнало в студената ветровита заран. В 8.10 часа целият снежен скат, на който са всички, потегля надолу. Снегът пада и от отсрещния скат, като затрупва групата дълбоко.

„ Има големи лавини, които падат повече от 20 минути. Тази лавина бе едвам 79 м. дълга и 57 м. необятна, обща кубатура сняг – 1403 м. (тези данни са от направеното премерване по-късно от Кирил Петров от ПКСС) . Свлече се единствено за десетина секунди, а погуби 11 души . Няма различен подобен случай в международната планинарска история ”, написа в книгата си „ Лавина от мемоари ” Спас Малинов, който е един от петимата оживели . Другите останали живи са Емил Станчев, Петър Варенчик, Георги Топалов и Георги Стоянов. -->

Мальовишката покруса е увековечена от Блага Димитрова във кино лентата „ Лавина ” и книгата с едноименното заглавие, излезли години след събитията. И книгата, и кино лентата обаче показват нещата по по-романтичен метод.

Лавината от 1965-та се смята за най-голямото злощастие в българския алпинизъм. Смъртни случаи има доста, само че 11 души едновременно.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР