На 16.06.2023г., с назначаването на Борислав Сарафов за временно изпълняващ

...
На 16.06.2023г., с назначаването на Борислав Сарафов за временно изпълняващ
Коментари Харесай

Съдиите искат от Пленума нов и.д. главен прокурор

На 16.06.2023г., с назначението на Борислав Сарафов за краткотрайно изпълняващ длъжността „ Главен прокурор на Република България “, Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет взе следващото срамно решение, тежко увреждащо престижа на правосъдната власт. Този път – и при съществуване на неопровергани по безапелационен метод подозрения и за изземване на пълномощия от Пленума на Висш съдебен съвет.

Изборът на краткотрайно изпълняващ длъжността „ Главен прокурор на Република България “ съгласно нас е отвън компетентността на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, защото следва да се ползват по прилика разпоредбите за избор на основен прокурор – от Пленума на Висш съдебен съвет и с болшинство от 13 гласа, според настоящите сега разпореждания на Закон за съдебната власт.

Пред погледа на членовете на Висш съдебен съвет се направиха голям брой фрапантни нарушавания на правилата на правовата страна и върховенството на закона, които освен не провокираха съответна реакция, само че даже противоположното – бяха безпринципно и надменно защитавани от болшинството от членовете на Съвета. Същите тези членове, които внезапно и още веднъж по необясними за обществото претекстове, прогледнаха за съществуващите от години проблеми в прокуратурата.

 Ето за какво настояваме за следващ път, след избора на краткотрайно изпълняващ длъжността „ основен прокурор “, неотложно да прекратите осъществяването на функционалностите си като членове на Висшия правосъден съвет… “
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР