На 16.03.2021 г. на територията на градовете София, Перник и

...
На 16.03.2021 г. на територията на градовете София, Перник и
Коментари Харесай

Петима души са задържани у нас за участие в международна група за измами чрез фиктивна търговия

На 16.03.2021 година на територията на градовете София, Перник и Разлог чиновници на отдел „ Киберсигурност “ в ГДБОП, прокурори от Специализираната прокуратура (СП) и следователи от отдел „ Следствен “ на СП направиха спомагателни дейности по следствието на обезвредената през 2020 година интернационална проведена незаконна група за измами посредством фиктивна търговия с финансови принадлежности, компютърни закононарушения и пране на пари.

Процесуално-следствените дейности бяха подхванати в осъществяване на издадена Европейска заповед за следствие от Главната прокуратура в гр. Бамберг – Централен орган за киберпрестъпност в Бавария, и се явяват продължение на огромната взаимна интервенция на полицейските и правосъдни органи на Германия, Австрия, Сърбия и България против интернационалната незаконна мрежа на 2 април 2020 година

Съгласно издадени от прокуратурата в Бамберг Европейски заповеди за арест на територията на страната бяха арестувани пет лица – трима българи, чешки жител и жител на Република Черна гора.

С постановления на прокурори от Софийска градска прокуратура и Окръжните прокуратури в Перник и Благоевград (на които бе предоставено осъществяването на заповедите), петимата са арестувани за период до 72 часа. Със правосъдни избрания двамата непознати жители са арестувани под стража. Други двама, привлечени за съпричастност към незаконната мрежа, са с ограничения за неотклонение „ домакински арест “, а един - с „ подписка “.

При претърсвания на 6 адреса, 5 автомобила и персонални обиски са открити и конфискувани документи, свързани с незаконната активност, както и огромно количество компютърна и телекомуникационна техника. В хода на следствените дейности поддръжка в обмена на информация с партньорските проверяващи органи и координирането на дейностите оказа Българското бюро на Агенцията за правно съдействие в Европейски Съюз - Евроджъст.

По време на взаимните дейности по неутрализирането на групата на 2 април 2020 година в България бяха арестувани трима български и един немски жител, хипотетичен началник на незаконната мрежа. Други 5 лица бяха арестувани в Сърбия. В Германия бе блокирана банкова сметка на групата с над 2,5 милиона евро. Поставени под наблюдаване са повече от тридесет банкови сметки, запорирани са движими движимости и пари.

Разследването на групата стартира през 2019 година прокуратурата в Бамберг, взаимно с екип на Централната прокуратура на Австрия за битка с икономическата престъпност и корупцията. Основание за това са открити над 250 жертви на измами в Германия за над 7 млн. евро. В Австрия са регистрирани близо 850 ощетени с над 2,2 млн. евро. Установено е, че жертви на групата са жители на доста европейски страни. Предположенията са, че нанесените вреди са в пъти по-големи, доколкото не всички потърпевши от измами са подали тъжби.

Участници в незаконната мрежа са насърчавали по е-поща и с рекламни банери евентуалните си жертви - „ вложители “, да се записват в основана от групата нелицензирана платформа за цифрова търговия с бинарни варианти, криптовалути и други финансови принадлежности.

Началната такса за регистрация била от 250-300 евро. Онези, които откликвали, неотложно били „ атакувани “ с оферти за високи приходи от така наречен сътрудници и „ персонални брокери “ в колцентрове, ситуирани най-вече в България, Сърбия и Украйна. Всеки „ вложител “ получавал достъп до приложение във подправената платформа, където да наблюдава по какъв начин парите му се „ усилват “ от осъществени търговски облаги.

На процедура всяка вложена сума е била превеждана по сметки в разнообразни точки на света. След поредност от следващи банкови транзакции - за изпирането на парите, средствата са били съсредоточавани по сметки, следени от интернационалната незаконна група, и разпределяни сред участниците в нея.

За работата си по следствието българските прокурорски и полицейски органи получиха висока оценка от Националното Бюро на Германия в Евроджъст, от Европол, от Службата на основния прокурор в Бамберг, от Прокуратурата в Австрия за противопоставяне на икономическата престъпност и корупцията и от Прокуратурата в Сърбия.

Информация за дейностите на Специализираната прокуратура и ГДБОП по продължаващото следствие на интернационалната незаконна група бе оповестена на уеб страницата на Евроджъст на 18.03.2021 г.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР