На 15 юни ще се състои националното външно оценяване /НВО/

...
На 15 юни ще се състои националното външно оценяване /НВО/
Коментари Харесай

Външното оценяване за 7-и клас: на 15 и 17 юни, пишат с черен химикал

На 15 юни ще се състои националното външно оценяване /НВО/ по български език и литература /БЕЛ/ в седми клас, а на 17 юни е националното външно оценяване за седмокласниците по математика. Изпитите ще стартират в 9.00 часа, по едно и също време за всички възпитаници и те би трябвало да пишат с химикал в черен цвят. Това осведоми шефовете на учебните заведения в столицата началникът на Регионалното ръководство на образованието /РУО/ в София-град Ваня Кастрева, предава Българска телеграфна агенция.

Началникът на РУО в София-град отбелязва, че поради епидемиологичната конюнктура тази година няма да се организира обичайна работна среща с шефовете на столични учебни заведения. Затова Ваня Кастрева е подготвила презентация, която ще може да е в " поддръжка и помощ " на учебните шефове за организирането на спокойна и ефикасна акция за приема след седми клас.

Формално националното външно оценяване по български език и литература, и по математика, в седми клас е в две елементи, само че изпитът е обединен

Формално и времево националното външно оценяване в седми клас включва две елементи, само че изпитът е обединен, т.е. " НВО е 1 част + 2 част ", се показва в презентацията. За работата по всяка от частите учениците имат несъмнено време и след приключването му би трябвало да затворят в плик съответната част, без да могат да се връщат и да работят още веднъж по нея. Между двете елементи няма отмора. Седмокласниците могат да излизат от стаята едвам след първите 60 минути от началото на изпита и след затварянето на първата част в плика.

Националното външно оценяване по български език и литература в седми клас ще се състои на 15 юни от 9.00 часа. Първата част ще съдържа 25 задания по БЕЛ от три типа: 18 със структуриран отговор, 6 с къс свободен отговор и 1 с уголемен свободен отговор. На тях седмокласниците би трябвало да отговорят за 60 минути, а в допълнение 30 минути ще има за децата със специфични просветителни потребности /СОП/. Втората част от изпита по БЕЛ ще е за основаването на текст - преразказ с дидактическа задача, за 90 минути, а за учениците със СОП ще има още 50 минути.

Националното външно оценяване по математика в седми клас ще се състои на 17 юни, още веднъж от 9.00 часа. Първата част от изпита ще включва 20 задания от два типа: 18 със структуриран отговор и 2 с къс свободен отговор. За решаването им седмокласниците ще имат 60 минути, а за децата със СОП са планувани още 30 минути. Във втората част от изпита по математика ще има три задания с уголемен свободен отговор, които би трябвало да се решат за 90 минути, а за учениците със СОП ще има още 50 минути.

На изпитите би трябвало да бъде обезпечена спокойна атмосфера и независимо работно място за всеки възпитаник при спазването на нужните противоепидемични ограничения. Необходима е точност в работата на квесторите, като не би трябвало да се позволява наличието на учители, които преподават на учениците от класа, се предлага в презентацията.

Максималните точки от външното оценяване по български език и литература, и по математика, са 100 на всеки от изпитите и те няма да се трансформират в оценка от шестобалната система

Учениците от седми клас ще работят върху изпитни комплекти с неповторим баркод, сходен на този за държавните зрелостни изпити.

Изпитният вид за седмокласниците се дефинира в деня на изпита. Изпитните материали за НВО по математика ще съдържат лист с формули, който се раздава с изпитните материали за първа част и се употребява от учениците в двете елементи на изпита.

Максималният брой точки от националното външно оценяване по БЕЛ и по математика в седми клас е 100 точки. Те няма да се трансформират в оценка по шестобалната система.

Проверката и оценяването на всички засекретени изпитни работи на седмокласниците ще се извърши в електронна среда, като на държавните зрелостни изпити, се показва в презентацията. В нея се прецизира, че резултатите от НВО в седми клас би трябвало да са подготвени до 29 юни.

" Балът за класиране е общ брой от точките от НВО + оценки, превърнати в точки по 2 предмета /по решение на Педагогическия съвет /ПС/ на съответното училище/ от свидетелството за главно обучение /възможен е и трети детайл по решение на ПС + точки от олимпиади и/или надпревари от календара на Министерството на образованието и науката/.

Класираните възпитаници на първите три места на националните олимпиади по БЕЛ и по математика са с резултат надлежно 100 точки и непосредствено се вкарват в системата /не е належащо да се желаят удостоверения за класиране, получени персонално от МОН/.

Как ще се реализира приемът на седмокласниците в гимназиите след приключено основно образование?

" Издаването на свидетелствата за главно обучение на седмокласниците ще е до 3 юли 2020 година Когато възпитаник не се яви на НВО, взе участие в класирането единствено с оценките от свидетелството за главно обучение. В класирането може да вземат участие и възпитаници от учебни заведения в непознати страни ", се оповестява в презентацията на РУО в София-град.

В нея се осведоми, че подаването на заявление за присъединяване в приема в гимназиите след седми клас ще е единствено по електронен път. Всички учебни заведения, в които има седмокласници, би трябвало да подкрепят родителите при нужда, както и да проследят подаването на заявление от всички възпитаници.

Училищата, избрани за гнезда, би трябвало да подкрепят всички родители, потърсили помощ при попълването и електронното подаване на заявките при спазването на нужните противоепидемични ограничения.

Заявленията за присъединяване във втория стадий на класирането се подават в учебното заведение, в което ученикът е признат на първото класиране. Неприетите възпитаници вземат участие автоматизирано.

Нови заявки, с пренаредени стремежи, могат да се подават за третия стадий на класирането за банкет в гимназиите след седми клас.

Заради изключителното състояние и смяната в датата на изпитите в седми клас от тях отпадна образователен материал по български език и литература, и по математика

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на 5 май заяви новите дати за изпитите в седми клас и в 12-и клас. Той разгласи тогава и образователния материал, който отпада от тях през тази година поради изключителното състояние и отдалеченото образование на учениците.

От МОН оповестиха тогава, че " в изискванията на изключителната обстановка и поради другата скорост на преподаване в обособените учебни заведения, в изпитните материали за изпитите от НВО в края на седми клас, които ще се организират през актуалната образователна година, няма да се включва несъмнено образователно наличие ". За националното външно оценяване по БЕЛ в седми клас отпадна образователният материал за комплицирано съставно изречение; комплицирано смесено изречение, " Бай Ганьо пътува " от Алеко Константинов; " Неразделни " от Пенчо Славейков; " Заточеници " от Пейо Яворов; " По беритба " от Елин Пелин и " По жицата " от Йордан Йовков. За НВО по математика в края на седми клас няма да бъдат включени тематики за неравенства - линейни неравенства с едно неизвестно; неравенства, свеждащи се към тях посредством еквивалентни преобразувания; неравенства сред страни и ъгли в триъгълника; неравноправие на триъгълника; моделиране с неравенства; успоредник, типове успоредници - правоъгълник, ромб, квадрат.

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X
СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР