На 15 юли Православната църква празнува паметта на св. княз

...
На 15 юли Православната църква празнува паметта на св. княз
Коментари Харесай

Днес имен ден имат едни от най-величествените имена

На 15 юли Православната черква чества паметта на св. княз Владимир, покръстител на съветския народ. Той е държател на най-голямото съветско княжество, Киевска Рус, което е в основата на съветската страна през днешния ден. 

Владимир (956-1015) е третият наследник на съветския княз Светослав I и нямал право на купа и заместничество. По това най-силен бил култът към господ Перун, обвързван с доста жертвоприношения. Владимир бил несдържан юноша, привикнал да получава всички прерогативи на произхода си, без да претрупан с отговорността към трона. Когато княз Светослав умрял, огромните му синове Ярополк и Олег стартират междуособни войни, от които се възползва Владимир. Той заграбва годеницата на Ярополк, Рогонда, след няклко основни сражения взима властта и става Велик княз на Киевска Рус.

 корона iStock

Царуването на Владимир било типично езическо, въпреки да бил отгледан от баба си - св. Олга. Той бил нечовечен и необмислен държател, който правел доста езически жертвоприношения. През 988 г, 8 години след възкачването си на власт, той уголемява страната си до Крим, където получава достъп до Черно море и се намесва по този начин в комерсиалните ползи на Византия. Империята работи по остарял собствен бит - посредством християнството да обезврежда мощните езически владетели и император Василий II покръства Владимир същата година, като му дава и за жена щерка си Анна и християнското име Василий. 

Своята жаркост Владимир обръща към необятна покръстителска активност, градеж на храмове и манастири. Той е първият нравствен обединител на съветския народ и получава духовната купа Равноапостол, т.е еднакъв на апостолите, поради просветителската си активност. На княз Владимир са кръстени Киевския университет и медал за държавни заслуги и е доста публикувано име в Русия през днешния ден. 

Имен ден на 15 юли честват Владимир, Владимира, Владена, Влада, Влади, Господин.
 10 поверия, които ни пазят от неприятен шанс  10 поверия, които ни пазят от неприятен шанс  10 поверия, които ни пазят от неприятен шанс  10 поверия, които ни пазят от неприятен шанс
 
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР