На 15 юли православната църква почита паметта на светите мъченици

...
На 15 юли православната църква почита паметта на светите мъченици
Коментари Харесай

На 15 юли православната църква почита паметта на светите мъченици Кирик и Юлита

На 15 юли православната черква уважава паметта на светите мъченици Кирик и Юлита.

Юлита била млада жена с доблестен генезис, рано овдовяла и останала с дребния си наследник Кирик. Живеела в гр. Икония /област Ликаония, Мала Азия/. Била християнка, възпитала и сина си в християнската религия. Загинала страдалчески дружно с него по време на гоненията против християните, означават от Светия синод на БПЦ.

При император Диоклециан (284-305 г.)настанало гонение и в Ликаонийската област. С тригодишния си наследник и с двете си правилни слугини Юлита избягала в Селевкия. Когато и там почнали преследванията, отишла в килийския град Таро. Но и тук не могла да се скрие и скоро била изведена дружно с Кирик на съд.

Управителят я запитал за нейното име, жанр и родно място. Тя нарекла себе си единствено християнка. Тогава шефът ѝ лишил сина и заповядал да я бият с волски жили. Детето гледало майка си, плачело, съпротивлявайки се, се опитвало да се изтръгне от ръцете на шефа с думите "Аз съм християнин, пусни ме при мама! ". Разгневеният шеф го блъснал от своето високо седалище. Кирик паднал, удряйки главичката си по каменните стъпала, обагрил мястото с кръвта си и предал Богу почтената си душа.

Виждайки по какъв начин Кирик потърпевш преди нея, света Юлита се изпълнила с наслада и поблагодарила на Бога, задето нейният наследник се удостоил с страдалчески венец. След доста страдания и Юлита била посечена с меч.

Телата на потърпевшите за Христа майка и дете били хвърлени без заравяне да бъдат изядени от зверове. Но двете слугини нощно време ги взели и погребали. Едната от тях доживяла възцаряването на Константин Велики. Тя посочила на вярващите мястото, където били заровени мъчениците и разказала за тяхното страдалчество.

Мощите на светците били открити нетленни.

Днешният ден е празник за православните храмове в страната с името на светите Кирик и Юлита. Името им носи и Горноводенският манастир.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР