На 15 юли 2019 г., понеделник, от 13.30 часа, Пленумът

...
На 15 юли 2019 г., понеделник, от 13.30 часа, Пленумът
Коментари Харесай

ВСС открива процедурата за избор на главен прокурор на 15 юли

На 15 юли 2019 година, понеделник, от 13.30 часа, Пленумът на Висшия правосъден съвет ще организира съвещание, на което ще бъде открита процедурата за избор на основен прокурор на Република България, оповестиха от Съвета.

Според закона процедурата се открива не по-рано от 6 месеца и не по-късно от 4 месеца преди приключването на мандата на основния прокурор. Мандатът на основния прокурор Сотир Цацаров изтича на 10.01.2019 година

До 29 юли Пленумът на Висш съдебен съвет ще организира четири съвещания за внасяне на оферти за кандидатури за основен прокурор. Предложения могат да вършат не по-малко от трима от членове на Прокурорската гилдия, както и министърът на правораздаването, като за първи път колегията ще упражни пълномощието и отговорността за издигане на кандидатури за основен прокурор. Предложенията се съпровождат от подробни писмени претекстове и кадрова информация, по пример. Представените документи се разгласяват на интернет страницата на Висш съдебен съвет до три работни дни от постъпването им, не по-късно от два месеца преди общественото чуване.

Избират нов основен прокурор на 24 октомври

До 12 август номинираните претенденти следва да показват писмена идея с минимално наличие – персонална мотивация за заемане на длъжността, разбор и оценка на положението на Прокуратурата на Република България, обрисуване на достиженията и проблемите в досегашната активност.

На 12 септември Пленумът на Висш съдебен съвет ще организира съвещание за оповестяване на датата, часа и мястото на чуване на претендентите за основен прокурор.

Крайният период за правене на отчетите на Комисията по атестирането и състезанията (КАК) към Прокурорската гилдия и на Комисията по професионална нравственос (КПЕ) към Прокурорската гилдия, за професионалните и нравствени качества на претендентите и за публикуването им на интернет страницата на Висш съдебен съвет е 17 септември. Докладите съдържат изводи по отношение на сходството на претендентите със законовите условия за заемане на длъжността; съществуването на данни, които слагат под подозрение нравствените качества на претендента, неговата подготовка, опит и професионални качества; характерната подготовка, качествата и мотивацията за съответната служба. Докладите се разгласяват на интернет страницата на Висш съдебен съвет минимум 14 дни преди чуването и гласуването на претендентите.

На 9 октомври Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет ще организира съвещание за разискване на отчетите на КАК и КПЕ и за гласоподаване на кандидатурите, с оглед допустимостта им.

На 16.10.2019 година е крайният период за показване на мнения и въпроси от юридически лица с нестопанска цел, избрани за осъществяване на общественополезна активност, професионални организации, висши учебни заведения и научни организации. Поставените и получени въпроси и мнения до Висш съдебен съвет и постъпилите отговори се разгласяват на интернет страницата на Висш съдебен съвет в период до три работни дни след постъпването им.

На 24.10.2019 година Пленумът на Висш съдебен съвет ще изслуша претендентите за основен прокурор, като според член 173, алинея 11 от Закон за съдебната власт, решението за избор на претендент се приема с болшинство не по-малко от седемнадесет гласа от членовете с очевидно гласоподаване.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР