На 15 януари кралство Тонга, разположено в южните части на

...
На 15 януари кралство Тонга, разположено в южните части на
Коментари Харесай

Вулканът в Тонга е изригнал със сила, 500 пъти по-голяма от атомната бомба в Хирошима

На 15 януари кралство Тонга, ситуирано в южните елементи на Тихия океан, бе разтърсено от мощно изригване на подводния вулкан Хунга-Тонга Хунга Хаапай. То провокира цунами и звукова ударна вълна, която мина през земната атмосфера.

Днес към този момент имаме действителна визия за мащаба на това изригване, както и за неговите смъртоносни последици.

Според локалните управляващи радиусът на изригването е 260 км, а пепелта е изхвърлена на до 20 км в атмосферата.

Джеймс Гарвин от Центъра за галактически полети Годард съобщи пред NPR, че силата, освободена от Хунга-Тонга Хунга Хаапай, се равнява на 10 мегатона ТНТ. Това значи, че изригването е най-мощното от 30 години насам. През 1991 година вулканът Пинатубо във Филипините отделя към 20 пъти повече топлинна сила от този в Тонга.

Изригването на Хунга-Тонга Хунга Хаапай на 15 януари 2022 г. Източник: NASA Earth Observatory, NOAA/GOES

Много мъчно е да се пресъздава сходно необикновено обособяване на сила. То е над 500 по-силно от атомната бомба, която Съединени американски щати пуска над Хирошима през 1945 година и която лишава живота на над 90 000 души. Освен това детонацията е наситена с 9000 пъти повече сила от тази в пристанището на Бейрут през 2020 г, поради която умират 210 души, а няколко хиляди са ранени.

През последните няколко месеца подводният вулкан усилва от време на време своята интензивност. На повърхността обитаемият остров наподобява като два обособени, които през 2009 година се сливат. Заради скорошното изригване те още веднъж са разграничени.

Изригването е изненадващо бързо и сега учените изследват по какъв начин съумява да генерира толкоз мощно цунами през Тихия океан (обикновено сходни феномени се провокират от трусове, а не от подводни океани).

За момента е доказано, че починалите са трима, а няколко души са изчезнали. Подводен телекомуникационен и интернет кабел е развален при детонацията, което лимитира съществено връзката към и от кралството. Първоначалните полети със аероплан от Нова Зеландия обаче разкриват, че дузина домове са унищожени, а някои от 36-те обитаеми острови са наводнени от мощната вълна. В момента проблем е и пепелта, която се отрази на полетите и на прясната питейна вода.

Що се отнася до цунамито, то лиши живота на две дами в Перу – на близо 10 000 км от самото изригване – и доближи Самоа, Япония, Австралия, Хавай, Нова Зеландия и Чили.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР