На 15 януари 2018 г. (днес), от 12:00 до 13:00

...
На 15 януари 2018 г. (днес), от 12:00 до 13:00
Коментари Харесай

Общинските болници спират работа за час

На 15 януари 2018 година (днес), от 12:00 до 13:00 часа, членовете на Сдружението на общинските лечебни заведения в България (СОББ) ще прекратят работа, а личният състав им ще излезе пред лечебните заведения или пред постройката на съответната община на митинг против неналичието на съответни ограничения за избавяне на общинското опазване на здравето в страната. Единствено незабавният банкет на пациенти няма да бъде прекратяван.

Протестът ще протече под мотото „ Спрете унищожаването на общинското опазване на здравето! “, а в него се чака да се включат общинските лечебни заведения, намиращи се отвън регионалните градове.

Решението за осъществяване на националния митинг бе доказано от Управителния съвет на СОББ, на негово съвещание, извършено на 9 януари 2018 година

В края на 2017 година проблемите на общинските лечебни заведения бяха сложени на разискване в границите на Националния съвет за тристранно съдействие. Участващите работодателски и синдикални организации поддържаха мнението, че общинскита лечебни заведения би трябвало да се запазят. В хода на полемиката стана ясно, че в огромната си част те са в действителни банкрути. Неразплатените отговорности на 31 лечебни заведения (членове на СОББ) към края на 2017 година са 24 млн. лева, а 12 млн. лева от тях са просрочени. Според зам.-министъра на опазването на здравето Бойко Пенков, общите отговорности на общинските лечебни заведения са 100 млн. лева, като от тях 46 млн. лева са просрочените, а единствено отговорностите за осигуровки към Национална агенция за приходите са към 7 млн. лева

Най-съществената причина за това тежко финансово положение е, че лечебните заведения работят по цени на клиничните пътеки от 2006 година, като през това време единствено минималната работна заплата се е трансформирала от 180 на 510 лева, а в допълнение има смяна в цените на консумативите, медикаментите, услугите и т.н.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР