На 15 януари 1992 г. България първа в света призна

...
На 15 януари 1992 г. България първа в света призна
Коментари Харесай

15 януари 1992 г.: България първа призна независимостта на Македония

На 15 януари 1992 година България първа в света призна независимостта на Македония. Това стана, откакто на 8 септември 1991 година жителите на тогавашната югославска република Македония бяха призовани да се произнесат по въпроса " Подкрепяте ли самостоятелна и суверенна Македония с право да встъпи в предстоящ съюз на югославските страни ". На референдума гласоподаваха общо 71.85% от записаните гласоподаватели, които в огромната си част - над 90% - се оповестиха за основаване на самостоятелна страна. На 18 септември 1991 година Събранието на Република Македония одобри публична декларация за признание на резултатите от референдума и за оповестяването на независимостта на страната.

България беше първата страна в света, която призна македонската самостоятелност. Това стана с декларация на Народното събрание на 15 януари 1992 година. Малко по-късно с посредничеството на президента Желю Желев Русия също призна независимостта на Македония.

Имаше няколко типа съображения, сподели тогава Желев. Конюнктурните бяха да не си помислят, че ние се ослушваме и имаме искания към Македония. Също по този начин да не помислят, че сме подвластни от решението на Запада. Всъщност България предприе тази крачка в несъгласие с решението на Европейския съюз, който не можа да вземе такова решение заради опълчването на Гърция. Турция стана втората страна, която призна Македония. Тя направи това по гледище на България, напомня в. " Марица ".

" На среща с тогавашния турски министър председател Сюлейман Демирел аз подчертах, че Турция би трябвало да признае Македония, което е от доста огромно значение за стабилизирането на Балканите. Иначе тя елементарно може да стане жертва на вътрешни вълнения или на окупация. Демирел гледаше в ъгъла на стаята и сподели: “Само след седмица ще признаем Македония”. Така и стана ", описа по-късно Желев.
Русия беше третата страна, която призна Македония към 6 месеца по-късно, и то отново по гледище на България.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР